Havazás jön hétfőn: térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb hó

agrarszektor.hu2021. december 26. 11:00

Az ónos esőn kívül havazás is várható, délnyugaton lokálisan akár közel 10 centi hullhat. A jelenlegi számítások szerint a hétfőn érkező ciklonális mező és a hideg légtömeg keveredéséből akár több centi hó gyűlhet össze néhány tájegységünkön.

A keleti és déli tájakon a reggel és a délelőtt folyamán nagy területen ónos eső okozhat bonyodalmakat, a napközbeni enyhülés pedig esőt eredményez. Nyugaton és északon azonban tovább maradhat a hideg, és a magasban is fagyos légréteg foglal majd helyet, így ezeken a tájakon havazást hozhat a hét első napja - írja az Időkép. Kezdetben a csapadékzóna az ország déli felét érinti, majd napközben egyre északkelet felé húzódik, este pedig kivonul hazánkból. A friss modellfutások alapján az északi hegyeinkben és délnyugaton eshet a legtöbb hó, késő estére a hóvastagság néhol az 5 centit is meghaladhatja.

Forrás: Időkép

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Címkék:
időjárás, magyarország, előrejelzés, havazás, időjárásváltozás, felmelegedés, lehűlés, december, légtömeg, figyelemfelhívás, enyhülés, veszélyes, ónos-eső, maximumhőmérséklet, minimumhőmérséklet, ónos-szitálás, óvatosság, hóesés, hóvastagság,