Veszélyes kártevő pusztítja a magyar vöröshagymát: így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu2022. május 16. 08:30

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Magyarország teljes területén engedélyezte a Mospilan 20 SG rovarölő szer alkalmazását őszi és tavaszi vetésű vöröshagyma kultúrákban tripszek, hagymalégy és hagyma aknázólégy ellen évi 1 alkalommal földi permetezéses alkalmazással 200 g/ha dózisban, 400-500 l/ha permetlével kijuttatva. Az engedély a 2022. május 4. és 2022. augusztus 31. közötti időszakban érvényes.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. (1016 Budapest, Zsolt u. 4.), mint ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban Magyarország teljes területén engedélyezte a Mospilan 20 SG (200 g/kg acetamiprid) rovarölő szer hatályos engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti alkalmazását őszi és tavaszi vetésű vöröshagyma kultúrákban tripszek, hagymalégy és hagyma aknázólégy ellen évi 1 alkalommal földi permetezéses alkalmazással 200 g/ha dózisban, 400-500 l/ha permetlével kijuttatva a 2022. május 4. és 2022. augusztus 31. közötti időszakban. Vöröshagyma kultúrában előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 14 nap. Jelen határozat alapján a szükséghelyzeti felhasználás a fenti készítményre, mint referencia termékre hivatkozó, azonos összetételű, klón engedéllyel rendelkező termékekre is vonatkoztatható.

Indokolás

Az engedélyező hatóság eljárása során megállapította, hogy a Magyarországon már engedélyezett fenti növényvédő szer szükséghelyzeti felhasználási kérelme őszi- és tavaszi vetésű vöröshagyma kultúrában indokolt. Ennek oka, hogy tripszek, hagymalégy és hagyma-aknázólégy elleni, valamint a beporzó szervezetekre kevésbé kockázatos készítmény nem áll a felhasználók rendelkezésére - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címkék:
vetés, engedély, rovarölő-szer, permetezés, vöröshagyma, felhasználás, beporzó, szükséghelyzeti-engedély, aknázólégy,