Rengeteg gabona ragadt Ukrajnában: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

MTI2022. május 28. 12:30

Az ukrajnai kikötőkben felhalmozódott gabonaszállítmányok újraindításának lehetőségeiről beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Mario Draghi olasz kormányfő egy nappal azután, hogy ugyanerről az orosz elnökkel is egyeztetett - közölte a római miniszterelnöki hivatal.

A kormánypalota közleménye szerint Mario Draghi és Volodomir Zelenszkij mindenekelőtt a világ legszegényebb országait fenyegető élelmiszerválság veszélyéről beszélt. Mérlegelték az ukrajnai gabonaexport újraindításának lehetőségeit. A felek érintették az ukrajnai háború legújabb fejleményeit is, különös tekintettel az ország keleti térségére. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint Zelenszkij egy indonéziai külpolitikai találkozón tartott internetes felszólalásában azt mondta, hogy jelenleg 22 millió tonna búza áll az ország silóiban. A mennyiség Ukrajna búzaexportjának felét teszi ki. Zelenszkij hangoztatta, hogy a szállítmányok a tengeri kikötők orosz blokádja miatt nem tudnak elindulni.

Olaszország igyekszik közvetíteni Oroszország és Ukrajna között a fekete-tengeri ukrajnai kikötők működésének újraindítása érdekében. Mario Draghi a napokban erről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyinnal. Ha nem sikerül elindítani az ukrajnai kikötőkben álló gabona- és élelmiszerszállítmányokat, annak "gigantikus következményei lesznek, globális méretűek és borzalmasak" - jelentette ki az olasz kormányfő a telefonhívásról beszámoló tájékoztatóján.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy Róma "aggódik az afrikai országokban kialakult súlyos helyzetért, mivel a többi között Tunézia és Egyiptom, melyek gabonaimportjuk 50%-át Ukrajnától és Oroszországtól veszik, máris nehéz helyzetben vannak". A belügyminiszter szerint, ha nem sikerül megoldást találni a gabonaválságra, az "nagyon súlyos humanitárius válsághoz vezethet".

Címkék:
gabona, ukrajna, export, oroszország, egyeztetés, válság, élelmiszerválság, gabonaexport, afrika, kikötő, feloldás, olaszország, élelmiszer-ellátás, fekete-tenger, újraindítás, orosz-ukrán-háború, gabonaszállítmány,