Beindult az ukrajnai gabonaszállítás: újabb hajók hagyhatták el a kikötőket

agrarszektor.hu2022. augusztus 14. 12:00

Eddig már 450 ezer tonna mezőgazdasági termény hagyta el a Fekete-tengeri kikötőket, Kijev azonban havi 3 millió tonnára szeretné felfuttatni az exportot. A török védelmi minisztérium közleményében az áll, hogy két újabb ukrán gabonaszállítmány hajózott ki az ország Fekete-tengeri kikötőiből. Így már összesen 16-ra gyarapodott az elindult rakományok száma, mióta létrejött az egyezség az ENSZ égisze alatt.

A barbadosi zászló alatt hajózó Fulmar S nevű hajó 12 ezer tonna kukoricával, a Marshall-szigeteki felségjelzésű Thoe pedig 3 ezer tonna napraforgómaggal indult el Csornomorszk kikötőjéből török célállomások felé. A török közlemény szerint szombaton egy másik hajó is elindult, ez Törökországból megy Ukrajnába egy újabb gabonaszállítmányért - írja a Világgazdaság. 16 hajó összesen mintegy 450 ezer tonna mezőgazdasági terményt szállított el augusztus eleje óta a kijevi infrastrukturális minisztérium bejelentése szerint. Még július végén Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével állapodott meg a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. A tárca pedig bízik abban, hogy a tengeri exportot a közeljövőben sikerül havi 3 millió tonnára felfuttatni.

 

Címkék:
gabona, ukrajna, mezőgazdaság, termény, oroszország, szállítmány, szállítás, fekete-tenger, orosz-ukrán-háború, gabonaszállítmány, fekete tenger, teherszállítás,