Eldurvult a helyzet Németországban: kegyetlen válság sújtja a termesztőket

agrarszektor.hu2022. augusztus 19. 09:47

A Bundesfachgruppe Obstbau vezetője szerint akut válságban van a gyümölcstermesztés Németországban. Mind a bogyósok, mind az almatermésűek, mind pedig a csonthéjas gyümölcsök termesztői körében drámaian rossz a hangulat.

Jens Stechmann, a német szövetségi gyümölcstermesztői szakértői csoport (Bundesfachgruppe Obstbau) elnöke szerint súlyos válságban van a német gyümölcságazat. Egy Hamburgban folytatott agrárpolitikai kerekasztal-beszélgetésen csökkenő termelői árakról, robbanásszerűen növekvő költségekről és az élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztalható erős kompetitív nyomásról számolt be, ezért a hazai gyümölcstermesztés közvetlen támogatására szólította fel a jelen lévő politikusokat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Stechmann beszélt a feszült piaci helyzet mellett az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségekről és a klímaváltozás következményeiről, valamint a hatékony növényvédő szerek egyre nehezebb elérhetőségéről.

A gyümölcstermesztő vállalkozások védelme érdekében biztosítási megoldásokra vagy időjárásvédelmi rendszerekbe, illetve víztároló tartályokba történő nagyberuházásokra van szükség.

Stechmann szót emelt még a beruházásokat támogató programok, valamint a biztosítások állami támogatása érdekében is. Hangsúlyozta, hogy a német gyümölcstermesztés milyen különleges módon járul hozzá a környezetvédelmi célokhoz és a biológiai sokféleség fenntartásához, véleménye szerint azonban ezeket az eredményeket a politikusok nem értékelik eléggé.

Címkék:
gyümölcstermesztés, gyümölcs, válság, időjárás, németország, gyümölcstermesztő,