Elképesztő: ki nem találnád, milyen gyümölcsöt termesztenek Olaszországban

agrarszektor.hu2022. október 15. 14:33

A Fruit Attraction számos eredménye közül az egyik, hogy Basilicata régióban elkezdik a fehér szamóca termesztését. Íze az ananászhoz hasonlít, innen a gyümölcs neve, pineberry.

Érdekes megállapodást kötöttünk az amerikai EMCO CAL céggel, amely lehetővé tette számunkra, hogy Olaszországban kizárólagos licencjogosultjai legyünk a Florida Pearl pineberry termesztésének és forgalmazásának. A csupasz gyökerű friss növények átültetése néhány nap múlva kezdődik, így az első gyümölcsök karácsony környékén és májusig lesznek kaphatók. Az árajánlatok magasabbak, mint a piros szamócáé

- mondta Loris Gentile, a Gentile Group szövetkezet elnöke.

Hozzátette, a következő szezonban csak néhány nagy kiskereskedelmi láncot és néhány általános piacot fognak ellátni Észak- és Közép-Olaszországban. A termés egy kis részét, körülbelül 15%-át exportálják majd Németországba, Franciaországba és Ausztriába, hogy visszajelzést kapjunk a piaci szereplőktől és a végső fogyasztóktól az olasz termékekről, talán már a 2023-24-es kampányra is kiterjeszthetik a projektet - írja a NAK. A pigmentáció hiánya azt jelenti, hogy a gyümölcsök húsa és héja fehér, ellenben az aszmagok pirosak. A fehér szamóca termőképessége hasonló a hagyományos piros szamócáéhoz, bár az osztályok kisebbek. Emellett a gyümölcsök sérülékenyebbek, ezért érzékenyebbek a dörzsölésre és a zúzódásra, különösen a melegebb időszakokban (április-május).

Francesca Quinto, a Gentile Group társalapítója megjegyezte, hogy a fehér szamóca leginkább a vendéglátói szektorban népszerű, de a friss fogyasztás is növekedni látszik. Nem az a küldetésük, hogy a piros szamócát helyettesítsék, hanem hogy szélesítsék a bogyós gyümölcsök választékát. Észak-Olaszország más régióiban is szeretnék elkezdeni termeszteni ezeket a gyümölcsöket, mivel ezek stratégiai szempontból jobb helyzetben vannak és közelebb vannak a piacokhoz.

Címkék:
szamóca, olaszország, gyümölcsök, szamócatermelés,