Lehullt a lepel: így alakult a szamócaszezon idén a franciáknál

Lehullt a lepel: így alakult a szamócaszezon idén a franciáknál

agrarszektor.hu
Stabil termőterület mellett a 2021-ben betakarított mennyiséghez képest 1%-kal több szamóca termett Franciaországban. Az ország azonban továbbra is jelentős behozatalra szorul a kedvelt gyümölcsből, amelyet Spanyolországból, Belgiumból és Marokkóból szerez be.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agreste szezon végi becslései szerint a 2021-esnél kis mértékben (1%) magasabb, 76 ezer tonna körüli lett 2022-es a hazai szamócatermés végleges mennyisége. A termőterület is stabilan 4 ezer hektár körül alakult, vagyis 1871 hektár szabadföldi és 2167 hektár takarásos kultúrában folyt szamócatermesztés az országban - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A nyári magas hőmérsékletek felgyorsították a szamóca érését, jelentősen lerövidítve a termőidőszakot, de a kedvező időjárás ellensúlyozni tudta a tavaszi körülmények miatt kieső termést. A főbb termesztő régiók közül csak a legkisebben, a teljes hazai volumen 4-5%-át adó Közép-nyugati körzetben (Centre-Ouest: Pays-de-la-Loire, Poitou-Charentes) könyvelhettek el 9%-os visszaesést, a legnagyobb, Dél-nyugati régió (Sud-Ouest: Aquitaine, Midi-Pyrénées) körzetben viszont mintegy 4%-kal nőtt a betakarított mennyiség.

Franciaország szamócából továbbra is jelentős, mintegy 59 ezer tonnás behozatalra szorul, ennek háromnegyedét, 46,8 ezer tonnát Spanyolországból szerez be, de az 5,3 ezer tonnás importjával fontos beszállító még Belgium és Marokkó is, 3,5 ezer tonnával. A 9,1 ezer tonnás francia export legjelentősebb felvevő piacai Svájc 3,8 ezer tonnával, Olaszország 2,2 ezer tonnával és Németország 0,9 ezer tonnával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?