Lehullt a lepel: így alakult a szamócaszezon idén a franciáknál

Lehullt a lepel: így alakult a szamócaszezon idén a franciáknál

agrarszektor.hu
Stabil termőterület mellett a 2021-ben betakarított mennyiséghez képest 1%-kal több szamóca termett Franciaországban. Az ország azonban továbbra is jelentős behozatalra szorul a kedvelt gyümölcsből, amelyet Spanyolországból, Belgiumból és Marokkóból szerez be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agreste szezon végi becslései szerint a 2021-esnél kis mértékben (1%) magasabb, 76 ezer tonna körüli lett 2022-es a hazai szamócatermés végleges mennyisége. A termőterület is stabilan 4 ezer hektár körül alakult, vagyis 1871 hektár szabadföldi és 2167 hektár takarásos kultúrában folyt szamócatermesztés az országban - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A nyári magas hőmérsékletek felgyorsították a szamóca érését, jelentősen lerövidítve a termőidőszakot, de a kedvező időjárás ellensúlyozni tudta a tavaszi körülmények miatt kieső termést. A főbb termesztő régiók közül csak a legkisebben, a teljes hazai volumen 4-5%-át adó Közép-nyugati körzetben (Centre-Ouest: Pays-de-la-Loire, Poitou-Charentes) könyvelhettek el 9%-os visszaesést, a legnagyobb, Dél-nyugati régió (Sud-Ouest: Aquitaine, Midi-Pyrénées) körzetben viszont mintegy 4%-kal nőtt a betakarított mennyiség.

Franciaország szamócából továbbra is jelentős, mintegy 59 ezer tonnás behozatalra szorul, ennek háromnegyedét, 46,8 ezer tonnát Spanyolországból szerez be, de az 5,3 ezer tonnás importjával fontos beszállító még Belgium és Marokkó is, 3,5 ezer tonnával. A 9,1 ezer tonnás francia export legjelentősebb felvevő piacai Svájc 3,8 ezer tonnával, Olaszország 2,2 ezer tonnával és Németország 0,9 ezer tonnával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58