Tragikus a helyzet szamócafronton: sok gazda végleg feladta a harcot

agrarszektor.hu
Sok más ágazathoz hasonlóan a szamócaágazat is nehézségekkel küzd. Ez derült ki a szeptember 21-24. között a belgiumi Antwerpenben megrendezett "Nemzetközi Szamóca Kongresszuson". A kínálat korlátozott, az árak pedig magasak. Sokak szerint ez a télen sem fog egyhamar megváltozni. Éppen ellenkezőleg, ez még több kihívást fog jelenteni. Ez volt a konferencia előadóinak általános üzenete.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A kereskedőkkel való beszélgetés egy dolgot világossá tett: bizonytalan idők várnak mindenkire a szamóca világában. Cindy van Rijswick, a Rabobank friss termékekkel foglalkozó vezető szakértője egyetért. "Az általában stabil szamócapiac óriási kihívások előtt áll, különösen a kínálati oldalon. A termesztési árak a szemünk előtt emelkednek. A műtrágya egyre drágább, az energiaköltségek pedig az egekbe szöknek. A drágább, de szűkös munkaerő sem könnyíti meg a helyzetet." Emellett az "Európai Zöld Megállapodás" úgy lóg sok termelő feje felett, mint Damoklész kardja. A Belga Kertészeti Szövetség (VBT) titkára, Luc Vanoirbeek szerint ez a cél dicsérendő, feltéve, hogy megfizethető, igazságos és reális módon történik - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egekbe szökött energiaköltségek miatt ezen a télen sokan úgy döntenek, hogy nem, vagy csak később ültetnek. Ez lényegesen kevesebb kínálatot fog eredményezni. Ez automatikusan magasabb árakhoz vezet, de ez nem fedezi a költségeket - magyarázza Philippe Binard a Freshfel Europe-tól. A termelők és a kereskedők rendkívül szűk árréssel dolgoznak. Ráadásul a megnövekedett költségek közel sem háríthatók át a fogyasztókra. A gyümölcsök és zöldségek már most is drága termékeknek számítanak. Így a még magasabb árakkal az embereket visszaszorítják a "rossz, de olcsó kényelmi ételek" felé". Ehhez jön még, hogy a keresleti oldalon sem állnak jól a dolgok.

Az infláció és az azt követő vásárlóerő-csökkenés a legtöbb fogyasztót súlyosan érintette. Ezért egyre inkább odafigyelnek arra, hogy mire költenek. A diszkontok még soha nem voltak ennyire népszerűek, az akciókat egyre inkább választják, a házi márkák kerülnek előnybe a prémium termékekkel szemben. A világjárvány idején a gyümölcs- és zöldségeladások megugrottak, de ezek azóta ismét normalizálódtak. Az egészség egyre kevésbé fontos egyesek számára. A korábbi válságok arra tanítanak bennünket, hogy nehéz időkben a vásárlók a 'vigasztaló ételekhez'. Reméljük azonban, hogy ha az árakat kordában tudjuk tartani, ezúttal ez nem fog nagymértékben megtörténni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kongresszuson az volt a tendencia, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet kezelni ezeket a kihívásokat, amelyekkel a szamócapiacnak szembe kell néznie. Az általános üzenet a reményről szólt, valamint arról, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek "minden politikai döntés középpontjában kell állniuk". Ezért a kongresszuson sok szó esett a lehetőségekről és alternatívákról, legyen szó akár az automatizálásról autonóm üvegházak révén, akár robotok alkalmazásáról a növényvédelemben és a betakarításban. Vagy a szamóca más módon, például a közösségi médián és az influencereken keresztül történő megismertetése a fogyasztókkal. A világ változik és a piacnak lépést kell tartania vele. Ebben egyetértett és szorgalmasan vitatkozott a nemzetközi tömeg a négynapos 2022-es Nemzetközi Szamóca Kongresszuson.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21