Veszélyben a magyar szamóca: az ágazat jövőjét kockáztatják a felelőtlen termelők

Veszélyben a magyar szamóca: az ágazat jövőjét kockáztatják a felelőtlen termelők

agrarszektor.hu
Az utóbbi években nagyon fontos gyümölcskultúrává vált hazánkban a szamóca, növekszik a jelentősége a gyümölcsfajok között. Bár örömteli, hogy ennek az egészséges bogyósgyümölcsnek hazai termelésből származó, bővülő, fajtaválasztékban is fejlődő kínálatával találkozhatnak a fogyasztók, a szaporítás terén sajnos sok a probléma. Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területileg illetékes kormányhivatalok tapasztalatai szerint egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a szamóca szaporítására, szaporítóanyagainak forgalmazására is vonatkoznak egyrészt a többi gyümölcsfajra is érvényes ágazati szakmai jogszabályok (14/2017 FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról), másrészt a jogszerű fajtahasználatra vonatkozó rendelkezések. A többi fás gyümölcsfajhoz hasonlóan a szamóca szaporítóanyagának előállítását és forgalmazását is csak a növénytermesztési hatóság által regisztrált, engedéllyel rendelkező partnerek végezhetik. Az előállított szaporítóanyagok pedig csak a jogszabályokban előírt ellenőrzések után kerülhetnek a telepítőkhöz - írta meg a Nébih.

A jelenleg a hazai szamócaszaporításban tapasztalható anomáliák a kultúra jövőjét, fejlődési lehetőségeit veszélyeztetik. Az illegális szaporítók, de a telepítők is, nagy kockázatot vállalnak az igazolatlan származású, ellenőrizetlen termelésből származó palánták ültetésével, a nemesítői jogokat figyelmen kívül hagyó fajtahasználat pedig veszélyezteti az ültetvényekben megvalósuló fajtainnovációt. Ugyanis, ha azt látják a nemesítők, hogy fajtáik védelme nem biztosítható a jogszerű fajtahasználat révén, akkor könnyen előállhat az a helyzet, amikor termesztőink már nem fognak hozzájutni az új nemesítésű fajták szaporítóanyagához.

A fent részletezett visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a kormányhivatalok szaporítóanyag felügyelői hálózatával együttműködve, kiemelt figyelmet fordít a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének betartatására. A Nébih arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező időszakban tételesen fogja ellenőrizni a közösségi oldalakon, egyéb internetes felületeken vagy másutt megjelenő szamócapalánta-forgalmazókat és -hirdetőket, valamint a jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárást indít, mely minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után, melynek mértéke engedély nélküli termesztés vagy forgalomba hozatal esetén 250 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, ahogy az a 69/2004. (XII. 26.) Korm. rendeletben (a szaporítóanyagokkal kapcsolatos minőségvédelmi bírság megállapításáról) olvasható.

A fentieken kívül a hatóság ismét és nyomatékosan a szamócapalánta-előállítók figyelmébe ajánlja az oltalmazott fajták használatáról korábban megjelent közleményüket, amelyről az Agrárszektor is beszámolt. A Nébih kiemelte azt is, hogy a fajtajogokkal rendelkező hazai és külföldi nemesítők, fajtainnovációs vállalkozások, a fajtahasználat tisztaságának helyreállítása érdekében, polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat a fajtáikat jogtalanul használókkal szemben. E perek kimenetele nem kétséges, erre Európában már sok ismert példa van. A témával kapcsolatos további kérdéseket az mgei@nebih.gov.hu email címre lehet elküldeni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?