Durva, ami Belgiumban történik: kilátástalan helyzetben vannak ezek a termelők

Durva, ami Belgiumban történik: kilátástalan helyzetben vannak ezek a termelők

agrarszektor.hu
A Coöperatie Hoogstraten igazgatója, Hans Vanderhallen szerint a magas energiaköltségek drámai módon érintik majd az idei téli szamócatermesztést: a megszokott hazai termésnek csak 10-20%-a fog megjelenni a boltok polcain. Vanderhallen szerint a kiskereskedők egyre inkább Dél-Európa felé fordulnak majd, ami veszélyezteti a hazai termelők pozícióit. A téli termesztésű belga szamóca Bálint-nap (Valentin-nap) környékén jelenik meg a boltokban, azonban idén alig lesz hazai áru, ami a foglalkoztatásra is negatív hatással lesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Különösen azért, mert nem csak a szamócatermesztők küzdenek a megemelkedett termesztési költségekkel, hanem a flamand régióban üzemelő üvegházak paradicsomtermesztői is hasonló problémával küzdenek: igen valószínűtlen, hogy megkockáztatnák a drága világítást. Kérdéses, hogy novemberben vagy decemberben telepítenek-e egyáltalán olyan állományokat, amelyek március vége felé kezdenének termőre fordulni, mivel a fűtésen nem lehet spórolni - írja a FruitVeB. A belga gazdáknak nagyjából két héten belül döntést kell hozniuk, ami azzal jár, hogy mérlegelniük kell az alkalmazotti létszámot, akiket most ugyan elbocsáthatnak, de áprilistól kezdve igencsak nagy szükségük lenne a jól képzett munkaerőre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Illetve azzal is számolniuk kell, hogy amennyiben Spanyolországból és Marokkóból érkezik majd áru, hogyan fognak újra tárgyalóasztalhoz ülni az eddig szokásos beszerzőikkel. A Boerenbond gazdaszervezet máris figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzet már a jövő téli paradicsomtermésre is kihatással lesz, mivel a gazdaságok felének az idei év végén lejár a kedvezményes árú gázszerződése. Adataik szerint jelenleg 4200 állandó alkalmazott dolgozik a flamand üvegházakban, és a becslések szerint akár 30%-uknál is fennállhat az átmeneti munkanélküliség veszélye, 10-15%-ukat pedig a jelenlegi helyzet fényében igen valószínű, hogy el fogják bocsátani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?