Kiderült, lesz-e hó karácsonykor Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2022. december 16. 14:44

Egyre kisebb az esélye a fehér karácsonynak Magyarországon, jövő héten ugyanis enyhülés körvonalazódik. A hideg és a hótakaró északon tarthat ki legtovább, karácsonyra viszont ott is elolvadhat.

Alig több, mint egy hét van karácsonyig, most már kezd körvonalazódni az ünnepek környékén várható időjárás - írja az Időkép. Pár napos lehűlést és erősebb hajnali fagyokat követően a jövő héten délnyugatira forduló áramlással egyre enyhébb légtömegek érkeznek, kezdetben csak a magasabb légrétegekben, majd a hét közepétől a talaj közelében is. Legtovább a havas északi tájakon tarthat ki a hideg, emellett a péntek éjjel várható havazás nyomán a nyugati tájakon van esély rá, hogy a lehullott hótakaró kitartson, az ország nagy részén viszont egyre kevesebb az esélye a fehér karácsonynak.

A jelenlegi számítások alapján szenteste napja és a karácsony is enyhe, kora tavaszias idő jegyében telhet. Természetesen az időtáv miatt még mutatkozik némi bizonytalanság, a legtöbb előrejelző modell azonban egyetért az enyhülés tekintetében.

Címkék:
talaj, karácsony, fagy, időjárás, , hideg, előrejelzés, havazás, tavasz, hótakaró, enyhülés, időkép,