Hatalmas jégeső pusztított a magyar földeken: ekkora vihar rég volt itthon

agrarszektor.hu2023. május 3. 18:02

Április 29-én egy ciklon melegfrontja vonult át hazánk felett. A labilis légtömegben az ország nyugati felében, több jégveszélyes zivatar és szupercella alakult ki a Nyugat-Dunántúlon, amelyet jégeső és felhőszakadás is kísért.

Az egyik szupercella a délutáni órákban Szombathely irányából érkezett és Oszkón haladt át, ami rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jégesőt okozott - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szupercella kb. 170 kilométert tett meg, 3 vármegyén haladt át Kőszegtől Barcsig, ami Magyarországon komolyabb károkat okozott. A szupercella Zalaegerszeg mellett is elhaladt, melyet többfelé kiadós, apró szemű jégeső kísért. Zalaegerszegen 53 km/órás volt a legerősebb széllökés a cella átvonulásakor. Nemesapátiban is rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jég hullott. A másik szupercella (6. kép) a késő délutáni órákban érkezett Ausztria felől és haladt végig a délnyugati határ mentén, ami Lendva környékén nagyobb mennyiségű jégesőt okozott.

Áprilisi időjárására nem jellemző, több jégveszélyes, szupercellás zivatar alakult ki, melyek a következő tényezők következtében tudtak kialakulni:

  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott áprilisban!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül. Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben.
  • A szombati Oszkó felett áthaladó szupercellás zivatar esetében a felhők leghidegebb rétegeiben több helyen 7429 méteren -30 °C fok volt, a felhőtető pedig 9100 métert is elérte!
Címkék:
csapadék, eső, időjárás, jégeső, meteorológia, zivatar, vihar, szupercella,