Elkezdődött az aratás Ukrajnában: a háború közepén indultak be a munkák

agrarszektor.hu2023. június 19. 14:31

Ukrajna déli, Odessza régiójában a gazdák megkezdték a gabona betakarítását. A helyi tisztviselők jelentése szerint az első tétel őszi árpát már ki is csépelték.

Megkezdődtek a betakarítási munkálatok Ukrajnában. A legfrissebb jelentések szerint az ország déli részén, Odessza régióban az őszi árpa első tételeit már ki is csépelték - írta meg a Reuters. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermesztője és -exportőre, de az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt az idei terméshozam várhatóan a 2022-es 53 millió tonnáról mintegy 45 millió tonnára fog csökkenni.

A mezőgazdasági minisztérium a múlt héten közölte, hogy Ukrajna 2023-as tavaszi vetése csaknem befejeződött, közel 13 millió hektáron vetettek gabonát az országban. A június 16-i állapot szerint a vetésterület 271,1 ezer hektár tavaszi búzát, 810 ezer hektár árpát, 138,5 ezer hektár borsót, 146,2 ezer hektár zabot, 4 millió hektár kukoricát és egyéb árut tartalmazott.

Címkék:
búza, ukrajna, kukorica, árpa, terméshozam, aratás, zab, borsó, betakarítás, csökkenés, vetésterület, terméskilátás, termésbecslés, tavaszi-kalászos, régió, orosz-ukrán-háború, őszi árpa,