Marad az enyhe idő, kevés csapadékkal

agrarszektor.hu2024. február 17. 18:47

Bár átvonul felettünk egy hidegfront, jelentős lehűlést nem hoz, csak némi csapadékot. Utóbbi is inkább szórványos záporokat jelent csupán, alapvetően nyugodt, bár felhős lesz a hétvége továbbra is.

Európában az északi, északnyugati országokban ciklonok és frontok teszik változékonnyá, szelessé az időjárást, több helyen csapadék is előfordul. Két alacsonynyomású légörvény a meghatározó: az egyiknek középpontja szombat délelőtt Finnország fölött volt, hosszan elnyúló hidegfrontjának felhőzete pedig a Baltikumon, valamint Lengyelországon keresztül húzódott és elérte az Alpok, illetve a Kárpátok térségét is.

A másik ciklon felhőrendszere nagy sebességgel érte el a Brit-szigeteket. Az Ibériai-félszigeten, valamint a kontinens délkeleti harmadán magasnyomás a domináns, amely nyugodt időt okoz - bár a napsütés mellett főként a Kelet-európai-síkságon nagy területen marad meg tartósan a köd, illetve a rétegfelhőzet.

Az erőteljes nyugati, északnyugati áramlással változatlanul enyhe levegő érkezik Európa nagy része fölé, így továbbra is nagy területen tavaszias az idő - téli hőmérsékletek csupán a szárazföld északi, keleti részén jellemzőek.

Magyarországon a várható időjárás vasárnap éjfélig járhat némi csapadékkal. Szombaton frontális felhőzóna halad északnyugatról délkelet felé, amelyből több helyen előfordul kisebb eső, zápor. Késő délutántól, estétől északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, azonban az összefüggő frontfelhőzet távozását követően éjszaka, illetve vasárnap is lesznek tartósan felhős tájak, főként a Dunától keletre akár nagyobb területen is, ott fordulhat elő néhol gyenge csapadék. Másutt vasárnap a változó felhőzet mellett legalább rövid időre kisüt a nap. Helyenként megélénkül az északnyugati, északi szél.

Címkék:
csapadék, eső, időjárás, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, zápor, agrár időjárás,