Váratlan hírek érkeztek a magyar szamócáról: ezt jó, ha tudod vásárláskor

agrarszektor.hu2025. május 2. 18:03

A tavaszi fagyok ellenére normál szamócatermés várható Magyarországon, bár a szabadföldi állományokban 20-50% közötti virágkárosodás keletkezett. A következő hetek időjárása döntően befolyásolja majd a szezon alakulását - írta meg a FruitVeB.

Hazánkban a szamóca termőterülete jelenleg mintegy 700 hektár, ami évente 8-10 ezer tonna termést biztosít. A 2008 és 2015 közötti jelentős területnövekedést követően enyhe csökkenés, majd stagnálás következett be, aminek fő oka a munkaerőhiány. A szamóca termesztése ugyanis rendkívül munkaerőigényes ágazat, ahol a növényápolási munkák és a betakarítás jelentős része nem gépesíthető.

A hazai termés 90 százaléka belföldi fogyasztásra kerül, míg a kisebb mennyiségű export főként Ausztriába, Lengyelországba és Szlovákiába irányul. Eközben évente 2000-3500 tonna import szamóca érkezik az országba, elsősorban Spanyolországból, amely 2024-ben már több mint 2000 tonnát szállított hazánkba. Jelentős mennyiség érkezik továbbá Görögországból, Hollandiából és Olaszországból is, valamint az utóbbi években egyre nagyobb szerepet játszik a román import is.

Magyarországon a szamócatermő felület körülbelül egyharmadán szabadföldi, kétharmadán pedig valamilyen takarás alatti termesztés folyik. A takart felületek fele esővédő fóliatakarásnak minősíthető, a másik fele pedig fóliasátor vagy üvegház. Korszerű üvegházakban jellemzően nem termelnek szamócát, inkább csak a régebbi, felújított üvegházakat hasznosítják erre a célra. Az idei enyhe tél és a napsütésben gazdag február-március kedvező volt a növények fejlődése szempontjából. A március közepi és április eleji fagyok a fóliás állományokban nem okoztak jelentős károkat, a szabadföldi kultúrákban viszont 20-50% közötti virágkárosodás következett be, főként a korai fajtáknál. Országos szinten 15-20% körüli terméskiesés prognosztizálható, ami önmagában nem lesz drasztikus hatással a piacra.

A termelői árak eddig kiegyensúlyozott szinten mozogtak, a tavalyi évhez képest az első hetekben 10-20%-kal magasabb áron értékesítették a terményt a gazdálkodók, kilogrammonként 2500-3500 forint között. A fajtahasználatban továbbra is a Clery, Joly és Asia hármas dominál, de fokozódik az érdeklődés a Klodia és Giusy fajták iránt is, amelyek jobb hőtűrésükkel és pultállóságukkal tűnnek ki.

A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban jellemzően 2000-4000 Ft/kg között alakul, mivel ekkor még főként a magasabb termelési költségű fóliás és üvegházi termesztésből származik a gyümölcs. Bár a spanyol és görög import akár feleáron is elérhető ebben az időszakban, sok hazai fogyasztó a drágább, de jobb ízű magyar szamócát részesíti előnyben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, export, tél, fagykár, fagy, időjárás, szamóca, betakarítás, üvegház, virágzás, napsütés, szabadföld, szamócatermés, szamócatermelés,