agrarszektor.hu • 2025. május 15. 07:01
Mariangela Hungria brazil mikrobiológust nevezték ki a 2025-ös World Food Prize díjazottjának. A kutató munkássága jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Brazília a világ legnagyobb szójatermelőjévé váljon.
Az iowai székhelyű alapítvány kedden jelentette be, hogy a több mint 40 éve a brazil állami mezőgazdasági kutatóközpontban (Embrapa) dolgozó Hungria kapja a rangos elismerést. A mikrobiológus olyan magkezelési és talajjavítási eljárásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a növények számára, hogy talajbaktériumokon keresztül jussanak tápanyagokhoz - írta a Reuters.
Mindig is érdekelt, hogyan lehet biológiai anyagokat alkalmazni a kereskedelmi mezőgazdaságban
- nyilatkozta Hungria a Reutersnek.
Kutatásai különösen a szójatermesztésben hoztak áttörést, segítségével Brazília szójatermelése az 1980-as évek 15 millió tonnájáról mára több mint 170 millió tonnára nőtt. A szója növekedéséhez sok nitrogénre van szükség, de a nitrogénalapú műtrágyák használata költséges volt a brazil gazdálkodók számára, és az ország erősen függött az importált műtrágyáktól. Hungria megoldása azóta széles körben elterjedt, és Brazília mintegy 48 millió hektárnyi szójaültetvényéből több mint 40 millió hektáron alkalmazzák.
A kutató más biológiai megoldásokat is kifejlesztett, például az Azospirillum brasilense baktériumtörzsek használatát, amelyek megnövelik olyan növények gyökérzetét, mint a kukorica, lehetővé téve, hogy mélyebbre nyúljanak a nedvességért vagy tápanyagokért.
Hungria izolálta a rhizobia nevű talajbaktérium törzseit, és kifejlesztett egy módszert, amellyel beolthatók a Brazíliában használt szójamagvak. A törzsek segítik a szójanövényeket, hogy több nitrogént vonjanak ki a talajból, fokozva növekedésüket.
A biológiai termékek használata a mezőgazdaságban az utóbbi években gyorsan növekedett, mivel a fogyasztók egyre inkább kevesebb vegyszerrel előállított élelmiszert igényelnek.