Döntött a Bizottság az ukrán gabonaimportról: erre kell készülni Magyarországon

agrarszektor.hu2023. április 29. 09:44

Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében -  jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Elvi megállapodás született az Európai Bizottság, valamint Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia között az Ukrajna felől érkező agrár-élelmiszeripari termékek behozatali tilalmával összefüggésben, valamint az ukrajnai gabonaszállítás újraindításáról. Nagy István kiemelte, így a Bizottság a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából e tagállamok területére történő behozatalának tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll - írja közleményében az Agrárminisztérium. A megállapodás négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki, e termékek Magyarországra történő behozatala tehát a jövőben is tilos lesz hazánk területére. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozás akkor kerül kivezetésre, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága. A brüsszeli testület és az érintett tagállamok megegyeztek abban, hogy megvizsgálják, milyen más termékek kerülhetnek védintézkedések hatálya alá  Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos ezek között a napraforgóolajat említette.

Az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan. Nagy István leszögezte, a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja. Ugyanakkor hazánk mindent megtesz azért, hogy az ország minőségi élelmiszerekkel való ellátása biztosított legyen. A magyar családok asztalára csak jó minőségű, szigorúan ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerülhetnek, ebből nem engedünk, fogalmazott a tárcavezető.

Címkék:
gabona, támogatás, búza, ukrajna, kukorica, napraforgó, import, tilalom, szabályozás, magyarország, ukrán, importtilalom, megállapodás, repceméz, napraforgómag,