Több élelmiszernél is változás jön egy új döntés szerint: ezt jó tudni

agrarszektor.hu2025. július 6. 10:01

2025.06.19-én jelentek meg a Bizottság (EU) 2025/1220 és (EU) 2025/1221 végrehajtási rendeletei, amelyek egy gellángumis cukorkeveréket, illetve egy alkoholos, szénsavas italt osztályoznak be új KN-kódok alá. A korábbi kötelező tarifainformáció érvényessége mindkét rendelet esetében még három hónapig tartható fenn a rendelkezés július 9-i hatálybalépése után - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK oldalán)

A gellángumis keverék esetén a termékhez nagy mennyiségben adott szacharóz nem csupán a gellángumi technológiai tulajdonságainak szabványosítását szolgálja, hanem megkönnyíti annak felhasználását például szójaalapú italokban. Emiatt a keverék nem általános célra készült, hanem kifejezetten élelmiszeripari felhasználásra szánt terméknek tekinthető, így nem sorolható be a 3913-as vámtarifaszám alá, amely elsősorban a módosított növényi eredetű gumikat és hasonló anyagokat foglalja magában. Mivel a termék főként (60-80%) szacharózból - azaz tápértékkel rendelkező anyagból - áll, és emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítására szolgál, a 38. árucsoportba sem sorolható. Következésképpen a terméket másutt nem említett más élelmiszer-készítményként a 2106 90 98 KN-kód alá kell besorolni.

A szénsavas ital esetében a végtermékben felhasznált alkoholtartalmú folyadék nem hordozza az eredeti gyümölcsre vagy más természetes alapanyagra jellemző ízt és illatot, emiatt a termék elveszíti az erjesztett italokra jellemző jellegét, amely a 2206 vámtarifaszám alá tartozó termékeket meghatározza. Ezért a végtermék nem sorolható be sem erjesztett italként, sem pedig alkoholmentes ital és erjesztett ital keverékeként a 2206-os vámtarifaszám alá. Következésképpen a terméket a 2208 90 69 KN-kód alá, legfeljebb 2 literes tartályban kiszerelt más szeszes italként kell besorolni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
európai-bizottság, termék, változás, ital, üdítőital, üdítő, alkoholtartalom, vámtarifa, keverék,