Így ellenőrzik mostantól a húsokat Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2025. július 28. 19:06

Megjelent a Bizottság (EU) 2025/1447 végrehajtási rendelete, amely módosítja az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékeken végzendő hatósági ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat. A rendelet kiterjeszti a vadfeldolgozó létesítményekre is az egységes ellenőrzési előírásokat, miután a 853/2004/EK rendelet módosításai alapján ezekben is fogadhatóak és kezelhetőek bizonyos vágott termékek.

A rendelet tisztázza az élelmiszerláncra vonatkozó információk ellenőrzését, valamint a vágás előtti élőállat-vizsgálatot milyen hatósági képviselőnek kell végeznie, a korábbi kétértelműségek megszüntetésére. A vágás utáni húsvizsgálati eljárásoknál csak a kockázatot jelző jelekre alapozott, releváns bemetszéses és tapintásos vizsgálatokat írja elő, ezzel csökkentve a keresztszennyeződés veszélyét - írja a NAK.

Továbbá módosítja az állatbetegségek uniós szintű listájára és a mentes státuszú területekre vonatkozó hivatkozásokat, hogy az naprakész legyen a kapcsolódó végrehajtási rendeletek tükrében. Összességében a rendelet szigorúbb, átláthatóbb és egységesebb hatósági ellenőrzési rendszert vezet be az állati eredetű élelmiszereknél. Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2025.07.21.) követő huszadik naptól.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
rendelet, ellenőrzés, hatóság, húsfogyasztás, hatósági-eljárás, húsfeldolgozás, hatósági-vizsgálat, hatósági-ellenőrzés, vágás, húsféle,