Elszálltak az élelmiszerárak Olaszországban: 36 éve nem volt ilyen

agrarszektor.hu2022. július 6. 19:30

Júniusban 8%-ra kúszott fel az inflációs ráta Olaszországban, de a zöldségek és gyümölcsök drágulása 10% feletti volt. Az olasz statisztika hivatal, az Istat legfrissebb adatai szerint a májusban 6,8%-os infláció mértéke júniusra 8%-ra nőtt.

Utoljára 1986 januárjában volt ilyen erős a pénzromlás értéke, és az Istat szerint a fogyasztók máris 3%-kal fogták vissza vásárlásaikat. Az infláció gerjedésének hátterében egyértelműen az energia (48,7%) és az üzemanyagok (39,9%) drágulása áll, ez egy átlagos négyfős család kiadásait a Federconsumatori intézet becslései szerint évi 2384 euróval, azaz kb. 950 ezer forinttal növelné, vagyis önmagában is csaknem havi 80 ezer forintos pluszkiadást jelent. A friss gyümölcsöknél tapasztalható egyelőre a legkisebb drágulás: 6%-kal nőttek az árak, de a hűtött termékek esetében már 10,9%-os áremelkedés tapasztalható az előző év júniusi áraihoz képest. Zöldségeknél (burgonya nélkül) a friss áru is 11%-kal kerül többe, a hűtött cikkekért pedig 11,8%-kal kérnek többet a kasszáknál - írja a FruitVeB.

Címkék:
gyümölcstermesztés, áremelkedés, infláció, üzemanyag, drágulás, zöldségtermesztés, zöldség-gyümölcs, olaszország, inflációs-adat, élelmiszer-ellátás, probléma, gyümölcstermelő, zöldségtermelő, üzemanyag-fogyasztás, élelmiszer-drágulás,