Átmeneti húshiányt okozhat a koronavírus miatt kialakult élelmiszerfelhalmozás

MTI2020. március 17. 16:30

A rendszeres halfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az már bizonyított tény, hogy a rendszeres halfogyasztás kedvező élettani hatással bír, azaz mindenképpen egészségvédő hatású. A halhús teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek. Mivel a halhús vitaminokban gazdag és nem szűkölködik élettanilag fontos ásványi anyagokban, bizonyítottan hozzájárul az immunrendszerünk egészséges működéséhez, melyre most különösen szükség van.

A koronavírus járvány miatt kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben és számos helyen a fogyasztói árak is emelkedtek. A hazai termelésű halakból jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak mindamellett, hogy Magyarország jelentős mennyiséget exportál is belőlük.

A MA-HAL közleményében azt is jelezte, hogy most zajlanak a tavaszi halászatok, ezért a magyar halászati ágazat igény esetén fokozni tudja a hazai előállítású hal piacra jutását ebben a vészterhes időszakban. A jelenlegi helyzetben az ágazati szereplők azt is tudják vállalni, hogy az export egy részét itthon tartják úgy, hogy a termelői árak érdemben nem növekednek.

A halászati ágazat nevében a MA-HAL azt javasolja, hogy a hagyományos halforgalmazó helyek mellett a húsüzletek is kapcsolódjanak be a halforgalomba, ahogy azt karácsonykor is tenni szokták. Emellett a halászati vállalkozások is többet fognak tenni azért, hogy telephelyeiken, halboltjaikban folyamatosan lehessen tisztított, friss halat kapni.

Címkék:
termelés, halfogyasztás, vállalás, ma-hal, koronavírus, halászati-ágazat,