Mi lesz a haszonállatokkal, ha a koronavírus miatt karanténba kerül a gazdájuk?

agrarszektor.hu2020. március 18. 10:30

Bajban lehetnek a haszonállatok, ha a gazdájuk karanténba vagy kórházba kerül a koronavírus miatt, erre a helyzetre ugyanis speciális eljárási rend nincs. Érdemes ezért előre megállapodni más környékbeli állattartókkal arról, hogy tartós távollét idején segítsék egymást.

Az állatokkal kapcsolatban több álhír is terjed, például az, hogy azok is megkaphatják az új 2019-es koronavírust és továbbfertőzhetik az embert - írja a Népszava. Jelenleg azonban ilyesmire nincs semmilyen bizonyíték - válaszolta a Népszavának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Hogy mi lesz a haszonállatokkal, ha a gazdájuk karanténba kerül, arra azt felelték: speciális eljárási rend erre a helyzetre nincs. A vonatkozó törvények alapján a gazdának kell gondoskodnia róluk, így célszerű előre megállapodni más környékbeli állattartókkal, hogy tartós távollét idején segítenek egymásnak - tették hozzá. 

Ki kell öntenem az összes tejet, ha nem jutok el egyik faluból a másikba, de ha netán én kerülök karanténba, megoldhatatlan lesz az állatok ellátása, ott fognak éhen pusztulni, a környékben rajtunk kívül nincs más gazda, aki értene az etetésükhöz, pláne a fejéshez

 - mondta a lapnak az egyik Heves megyei kis faluban a mozgó őstermelő tejárus, aki hetente kétszer több száz liter tejet, túrót és sajtot hord házhoz.

Címkék:
tej, állat, járvány, haszonállat, állattartó, nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági-hivatal, fejés, koronavírus,