Bekeményített az EU: bírósági határozattal tiltottak be egy madárfogási módszert

agrarszektor.hu2021. március 20. 18:00

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy egyetlen uniós országban sem lehet ragasztóval bekent faágakkal csapdába csalni a madarakat. A határozat előzménye, hogy a hagyományokra hivatkozó francia vadászokat már tavaly nyáron jogi lépésekkel fenyegette az Európai Bizottság.

Bármennyire is hagyományos vadászati módszernek számít, mostantól kulturális alapon sem kenhetik össze ragasztóval a faágakat a franciák, hogy így csaljanak csapdába madarakat. A francia vadászokkal már tavaly nyáron közölték, hogy fejezzék be a ragasztóval való madárfogást, miután az Európai Bizottság jogi lépéseket helyezett kilátásba emiatt - írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján.

Az Európai Unió Bírósága szerdán kimondta, attól még, hogy ez egy hagyományos vadászati módszer, az nem jelenti azt, hogy nem lehet valami más megoldást keresni a madarak befogására. A bíróság érvelésében kitért arra is, hogy a módszer - a vadászok állításával ellentétben - nem csak a rigóféléket és az énekesmadarakat veszélyeztette, hanem minden madarat, ami érintkezett a ragasztóval. A határozat szerint mostantól egyetlen uniós országban sem lehet ragasztóval kenegetni a fákat.

Címkék:
franciaország, tilalom, európai-unió, európai-bíróság, határozat, módszer, rigó, énekesmadár, vadászok, ragasztó,