Nagy a baj: könnyebben terjedhet a sertéspestis, mint eddig hitték

MTI2021. április 14. 12:15

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint az egyetem kutatói a két másik romániai állategészségügyi intézet szakembereivel közösen 2020 márciusa és 2021 januárja között rovarok ezreit gyűjtötték be a fertőzésgócokból.

A rovarok vizsgálata révén azt mutatták ki, hogy a fertőzött nagyüzemi sertéstenyészetekben összegyűjtött vérszívó (hematofág) rovarok hetven százalékában megtalálható az afrikai sertéspestist okozó PPA vírus genetikai nyoma - olvasható az MTI közleményében. A tanulmány szerint a nagyüzemi sertéstenyészetekben jelentősebb lehet a vérszívó rovarok szerepe a fertőzés továbbításában, mint a háztáji gazdaságokban. A kutatók a rovarok szerepének tulajdonítják, hogy a nyári hónapokban jobban terjed a fertőzés. A kutatást az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) finanszírozta.

Címkék:
betegség, egyetem, sertés, háztáji, gazdaság, fertőzés, sertéspestis, finanszírozás, tanulmány, vírus, sertéstenyésztés, nyár, afrikai-sertéspestis, genetika, kutató, rovarok, gócpont, európai-élelmiszerbiztonsági-hatóság, vérszívó, terjesztés, szakemberek,