Brutális bírság jár ezért a magyar erdőkben: sokan nem is tudják, pedig tilos

MTI2022. február 26. 17:30

Ezekben a hetekben hullatják fejdíszüket a szarvasbikák, így sokakat vonzanak a természetbe a levetett agancsok. Fontos tudni: ezek gyűjtése csak az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet hozzájárulásával történhet - írja közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Az engedély nélküli gyűjtés legalábbis szabálysértés, de akár a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopásnak is minősülhet. Bizonyos esetekben - ha valaki szándékosan hajtja a vadat - több százszer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsozásért a Vadgazdálkodási törvény értelmében, sőt megvalósulhat a szintén Btk. szerinti, börtönnel is sújtható állatkínzás is. Az illegálisan gyűjtött agancs felvásárlása pénzmosás (korábban: orgazdaság), amelyet ugyancsak szigorúan büntet a Btk.

A télen nagyobb - akár több százas - csapatokba verődő szarvasok a zavarástól, ijedtségtől nappal is mozoghatnak, elhagyhatják búvóhelyüket, nagyobb távolságokat tehetnek meg, ami a közúti közlekedés biztonságát is komolyan veszélyezteti. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete, kéri a természetjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket: ismerjék meg a vonatkozó szabályozást és tartsák be az előírásokat! Ez a vadállomány, a tervszerű vadgazdálkodás, a lakosság és a természetkedvelők érdeke is.

Címkék:
bírság, szarvas, vadászat, gyűjtés, börtön, állatkínzás, szarvasbika, szabálysértés, vadász, lopás, agancs,