Most érkezett a hír: újabb embert fertőzött meg a madárinfluenza, nagy a baj

agrarszektor.hu2023. március 30. 10:26

Chilében is kimutatták a madárinfluenzát egy emberben, a vírust egy 53 éves férfiben azonosították. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a férfinál súlyos, influenzaszerű tünetek jelentkeztek, de az állapota stabil.

Kimutatták a madárinfluenzát egy 53 éves férfiben Chilében, állapota stabil, és jelenleg vizsgálják, hogy hol és milyen körülmények között kaphatta el a vírust, illetve ellenőrzik azokat is, akikkel kapcsolatba kerülhetett. Chilében 2022 végén több, H5N1-es vadon élő állatot is találtak, és nemrég a baromfiexportot is leállították az országban az esetek miatt. Észleltek megbetegedéseket Argentínában is, de Brazíliában, a világ legnagyobb baromfiexportőr országában egyelőre nincs gond. A chilei egészségügyi hatóságok jelezték, hogy eddigi ismereteik szerint a madárinfluenza állatokról terjedhet emberre is, de emberről emberre való átvitelről egyelőre nem tudnak - írja a Reuters.

Januárban Ecuadorban egy kilencéves kislánynál találtak madárinfluenzás megbetegedést. Akkor azt mondták, hogy a gyerek a kórokozót hordozó madarakkal való közvetlen érintkezés útján kapta el a betegséget.

Címkék:
betegség, export, baromfi, madár, fertőzés, madárinfluenza, vírus, baromfiexport, egészségügy, kórokozó,