Készítsünk gombából húst! - mondta egy német sörgyártó, és bele is kezdett

agrarszektor.hu2020. január 11. 08:30

Az eddigi húspótlók alapvetően szójából vagy borsóból és egyéb színt, ízt adó növényi alapanyagokból álltak. Ahhoz képest, hogy tudjuk, mennyire közel állnak a gombák az állatvilághoz, elég későn vetődött fel az ötlet, hogy a legkönnyebb lenne gombából "húst" készíteni.

A Bitburger Holding, amely a bitburgi sörgyárat is üzemelteti, egyik leányvállalata révén (Bitburger Ventures) egy berlini start-up-ba szállt be, hogy részt vegyen egy teljesen új megközelítésű húspótló gyártásában. Nem szóját vagy borsót fognak használni a magas fehérjetartalmú készítmény előállításához, hanem gombát. A Mushlabs révén a Bitburger részt akar venni a "fenntartható élelmiszer-előállításban" - írja a handelsblatt.com.

A Mushlabs gombafonalakból készít élelmiszert óriási "bioreaktorokban", amelyek hasonlítanak a sörgyártás fermentor-tartályaihoz. A micéliumokat azután kész ételekké dolgozzák fel. Honlapjuk még csak most formálódik, az első ételek még váratnak magukra. A cég érvelésének központi eleme, hogy a gombafehérjék aminosav-összetétele sokkal közelebb áll az állatvilághoz, mint a növényihez, éppen ezért teljesebben képes pótolni a húst, mint a szója vagy a borsó.

Az 1817-ben alapított, több mint 200 éves bitburgi gyár nem először karol fel egy induló vállalkozást, beszállt már egy gyógynövényalapú, alvást segtő ital gyártásba, egy igényes étel-ital automata terjeszkedésébe és más projektekbe is az élelmiszerpiacon. "Ideális esetben azek az ötletek megtérülnek a cég számára" - mondja Matthäus Niewodniczanski, a holdig vezetője a handelsblatt.com-nak. "Ezek az induló vállalkozások insprálnak bennünket is, és ezzel segítenek minket abban, hogy jobbak legyünk."

A sör fogyasztása csökken Németországban, de ettől egy sörgyártónak még nem kell megijednie. A 200 éve működő családi vállalkozásban úgy vélik, a lényeg az, hogy az eddig felhalmozott értéket ne herdálják el. "Túl kockázatos lenne egyetlen termékre fókuszálni, és erre építeni mindent" - indokolja a döntést a cégvezető.

Címkék:
hús, gomba, sör, műhús, fehérje,