Magyar szőlőfajta hódít a világon: mindenki odavan érte

agrarszektor.hu2020. február 2. 08:30

Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, mely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep. Ennek alkalmából az IMO - Time for wine 3 érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának, ilyen például az is, hogy furmintban Magyarország egyeduralkodó.

A furmintot az egyik legértékesebb hungarikumunknak tekintjük, túlnyomórészt - körülbelül 97%-ban - Magyarországon termesztik ezt a szőlőfajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található. Több Master of Wine - például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes - szerint óriási lehetőség van a furmintban, mely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak.

A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem lőhetünk mellé. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vad szárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú.

Címkék:
bor, szőlő, hungarikum, ünnep, szőlőfajta, furmint, borvidék, étel, világnap,