Ingyenes kiadványokkal segíti az Agrárkamara a biztonságos élelmiszer-előállítást

agrarszektor.hu2020. november 16. 12:15

Az élelmiszer-higiéniai elvárásoknak megfelelő tevékenységet, a szabályok ismeretét és betartását segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen letölthető kiadványa. A "Biztonságos élelmiszer-előállítás" című, háromkötetes kiadvány az élelmiszeripari vállalkozások számára készült, tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

Az élelmiszerellátási lánc minden szereplőjének alapvető fontosságú a biztonságos élelmiszer-előállítás kialakítása és fenntartása. A jogszabályok a lánc szereplőit arra kötelezik, hogy tartsák be az előírásokat, és olyan termékeket állítsanak elő, amelyek - tekintettel a további feldolgozási lépésekre is - nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. Emellett figyelembe kell venni azt, hogy - az élelmiszer-ellátás globalizációja és a kiskereskedelem konszolidációja eredményeként - egyre nagyobb igény mutatkozik a vevői elvárásokra fókuszáló, nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszerek bevezetésére is.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A NAK által készített kiadvány átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a jogszabályi követelményekről és az élelmiszerbiztonsági szabványokról azon vállalkozások számára, amelyek élelmiszert állítanak elő vagy kezelnek. Az ilyen formában szintetizált, hiánypótló információknak köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat is, a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.

A kézikönyv gyakorlatias és közérthető formában ismerteti azokat az általános kritériumokat és elvárásokat, melyek betartásával a környezet, az épületek, a berendezések, a végzett műveletek és maguk a dolgozók hozzájárulhatnak a biztonságos élelmiszer-előállításhoz. A kiadvány a gyakorlatban is hasznosítható ismeretanyagot tartalmaz, valamint számos mintát, űrlapot azok számára, akik az élelmiszeripar valamelyik szakágazatában vagy a vendéglátásban, a kereskedelemben tevékenykednek. Továbbá azoknak a versenyképességre törekvő vállalkozásoknak is ajánlott, akik szeretnék megismerni a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági rendszerszabványokat és azok követelményeit.

A kiadvány első kötete átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a követendő elvekről és a jogszabályi követelményekről. A második kötet a HACCP veszélyelemzési módszert, a harmadik a HACCP-elvekre épülő, tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszereket mutatja be.

Az alábbi linkeken a Biztonságos élelmiszer-előállítás mindhárom kötete ingyenesen elérhető:

Címkék:
kiadvány, nak, online, kézikönyv, tájékoztató, élelmiszer-higiénia, biztonság, élelmiszer-előállítás, könyv,