Vészjósló előrejelzés: óriásit drágulhatnak az élelmiszerek 2021-ben

agrarszektor.hu2020. december 31. 13:30

Nagyot drágulhatnak az élelmiszerek jövőre, legalábbis ezt jósolja a Forbes egyik szakértője a meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva.

Óriásit drágult a búza, valamint a kukorica és úgy tűnik a folyamat 2021-ben is folytatódni fog: a jövő évi meteorológiai folyamatokat elemezte ugyanis a texasi Hackett Financial befektetőcsoport arra jutott, hogy több olyan térségben is nagy szárazság várható, ahol komoly élelmiszertermelés folyik - írja a HVG. Ilyen például Kelet-Európa, az USA, Dél-Amerika vagy Oroszország nyugati része, de a világ farmerjeinek nemcsak a szárazsággal, hanem a zord téllel és komoly hurrikánszezonokkal is szembe kell nézniük.

Ennek pedig hatása lesz a termények mennyiségére, ahogy az előrejelzés szerint az is, hogy az óceánok elkezdenek lehűlni azt követően, hogy negyven éven keresztül folyamatosan egyre melegebbek lettek. Emiatt pedig mindenütt a hőmérséklet csökkenése várható. Ezekből pedig az következik Simon Constable, a Forbes szakértője szerint, hogy a búza, a kukorica vagy a szója ára emelkedni fog, ami egyben lehetőség is a befektetőknek, hiszen ha olyan alapokba fektetik a pénzüket, amelyek ilyen termékeket tartalmaznak, akkor akár sok pénzt is kereshetnek.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

Címkék:
búza, kukorica, élelmiszer, termény, szója, drágulás, szárazság, befektető, előrejelzés, farmer, meteorológia, hőmérséklet, hurrikán,