Változott a jogszabály: ezt minden állati eredetű terméket szállítónak tudnia kell

agrarszektor.hu2021. január 7. 09:45

Kiegészülnek az (EU) 2016/429 rendeletében meghatározott, a szárazföldi állatoktól származó állati eredetű termékek szállítmányainak unión belüli szállítására vonatkozó szabályok.

Az új rendelkezések értelmében az állati eredetű termékek szállítmányait mozgató felelős személyek akkor mozgathatják a termékeket az unión belül, ha a rendeltetési hely szerinti hatóság engedélyezte azt, az állategészségügyi bizonyítványnak pedig tartalmaznia kell az aktuális rendelet mellékletében megjelölt többletinformációkat is, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A szállítmányok tagállamok közötti mozgatása esetén azt be kell jelenteni, valamint a kiegészítő információkat a származási tagállam illetékes hatóságának is a rendelkezésére kell bocsátani.

A rendeletet az (EU) 2016/429 rendelet alkalmazásának kezdőnapjával összhangban 2021. április 21-től kell alkalmazni. Részletes információ az Európai Unió jogszabálygyűjteményében található.

Címkék:
rendelet, európai-unió, engedélyezés, jogszabály, hatóság, állati-eredetű, állati-termék, információ, szállítmányozás, jogszabályváltozás,