Itt a lehetőség: most mindenki beleszólhat, milyen legyen az élelmiszerek címkézése

agrarszektor.hu2021. január 21. 14:45

Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán, írta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az Európai Bizottság az új uniós szakpolitikai intézkedésekről és jogszabályokról szóló konzultációs oldalán nyilvánosságra hozta az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok meghatározása és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálatának témájában indított felhívásait. A honlapon elérhető online konzultáció során magánszemélyek és vállalatok küldhetik be javaslataikat az Európai Bizottság részére, olvasható a Nébih oldalán.

1. Az élelmiszerek címkézését a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatával kívánják aktualizálni, mely az EU "a termőföldtől a fogyasztóig" stratégiájának a részét képezi. A rendeletmódosítás célja, hogy javítsa a címkén feltüntetett információkat, segítve a vásárlókat, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszereket fogyasszanak, és csökkentsék az élelmiszer-pazarlást.

A tervezett jogszabály:

  • a csomagolás elülső oldalán feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölést vezet be;
  • kiterjeszti azoknak a termékeknek a körét, amelyek esetében fel kell tüntetni a származást vagy az eredetet;
  • felülvizsgálja a dátumjelölésre vonatkozó uniós szabályokat (fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő).

A fenti pontokról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint ezen a linken lehet az anyanyelven megfogalmazott véleményeket is feltölteni a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.

2. Az egészségesebb élelmiszerek választásának megkönnyítése céljából a javaslat ún. tápanyagprofilok létrehozását irányozza elő. Ezek a tápanyagprofilok felső határértékeket tartalmaznak az élelmiszerek zsír-, cukor- és/vagy sótartalmára vonatkozóan, melyek túllépése esetén a jövőben nem vagy csak korlátozottan lehetne tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat tenni.

A témáról bővebben az alábbi weboldalon lehet olvasni, valamint ezen az oldalon lehet a véleményeket is feltölteni - szintén anyanyelven - a regisztrációt követően, 2021. február 3-ig.

3. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok (FCM-ek) jogszabályi felülvizsgálata során megállapították, hogy egyes esetekben a szabályozás nem összehangolt, nem egyértelmű, nem segíti sem a piaci szereplők, sem a hatóság munkáját. Továbbá egyre több olyan kihívással kell szembe nézni - többek között az innovatív új alapanyagok egyre nagyobb számú jelenléte miatt - ami a jogi szabályozás újraértékelését, módosítását kívánja oly módon, hogy egyértelmű, gyors válaszokat adjon az ipar és az ellenőrző szervek számára.

A felülvizsgálat az alábbi pontokban foglalta össze a megoldási javaslatokat:

  • A hangsúly áthelyezése a végső anyagokra.
  • Priorizálni szükséges az egyes anyagok értékelését és kezelését.
  • Az ellátási láncra vonatkozó információk minőségének és hozzáférhetőségének javítása a megfelelés és a végrehajtás érdekében.
  • A végleges formában lévő FCM-ek megfelelőségének biztosítására szolgáló rendszer kialakítása.

A témáról bővebben az alábbi weboldalon olvashatnak az érdeklődők, valamint - regisztrációt követően - itt írhatják meg anyanyelven véleményüket is, 2021. január 29-ig.

A Nébih arra kéri, mind a lakosságot, mind a szakmai szervezeteket, piaci szereplőket, hogy a fenti témakörökben osszák meg véleményüket. A nehézségek pontos ismerete ugyanis elengedhetetlen a hatékony megoldási javaslatok feltárásához. (A megadott linkeken a felhívások alapbeállításként angolul jelennek meg. A tartalom nyelve a keresősáv mellett lévő nyelvválasztó segítségével állítható át magyarra.)

Címkék:
élelmiszer, európai-bizottság, nébih, európai-unió, fenntarthatóság, címkézés, élelmiszerpazarlás, csökkentés, felülvizsgálat,