Itt a jelentés: ezeket az országokat érintette a legsúlyosabban a koronavírus-járvány

agrarszektor.hu2021. február 3. 08:30

A globális élelmiszerrendszerek mielőbbi, gyökeres átalakítását sürgette Csü Tong-jü, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) főigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány rávilágított a globális ellátási láncok sérülékenységére. A FAO jelentése szerint a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások rávilágítottak arra, hogy azok az államok, amelyek az élelmiszerek behozatalára rendezkedtek be, illetve az élőmunkát külföldi vendégmunkásokra alapozták, rendkívüli módon kiszolgáltatottá váltak, írta meg a Magyar Nemzet.

Tavaly több fejlett országban súlyos problémát jelentett, hogy nem volt, aki ültessen vagy leszedje a termést. Emellett a határellenőrzések szigorítása és a hosszúra nyúló várakozási idő miatt sok élelmiszer a szállítás közben megromlott. Az ENSZ szervezete szerint az élelmiszer-előállítás vidéki szereplőit és a kisebb vállalkozásokat kell megerősíteni, a rendszerek globális átalakítására azonban konkrét terv egyelőre nem készült.

Címkék:
fao, ensz, ellátási-lánc, élelmiszer-előállítás, ensz-Élelmezésügyi-és-mezőgazdasági-szervezete, globális, koronavírus, megerősítés, koronavírus-járvány,