Itt a hagyma, amitől nem könnyezik a szemünk: már egyre több boltban kapható

agrarszektor.hu2022. január 14. 18:00

Különleges, a felhasználóját kevésbé elszomorító hagymákat fejlesztett ki a BASF. A vegyipari és növényvédelmi cég által létrehozott hibridek feldolgozásuk, azaz megpucolásuk és felvágásuk során nem fogják könnyekre fakasztani a szakácsokat, ezzel rengeteg időt és energiát takarítanak meg a szakácsoknak. A könnymentes hagymák hamarosan kaphatóak lesznek az egyik brit élelmiszerlánc boltjaiban, de hogy a kontinens többi országába is eljutnak-e, azt még nem lehet tudni.

Aki főzött már bármi olyan ételt, amelynek során vöröshagymát kellett pucolni és aprítani - ami a magyar konyhában nem szokatlan -, az pontosan tudja, hogy a jóféle hagyma bizony bosszút áll magáért, és megríkatja az embert. A hagymapucolás és -vágás során felszabaduló, a könnycsatornákat beindító illóolajok ellen léteznek praktikák, ám ezek hatékonysága legalábbis vitatott. Épp ezért lehet jó hír minden, sütni-főzni szerető embernek, hogy hamarosan megérkezik Európába az a vöröshagyma hibrid, amely feldolgozása során nem vált ki könnyezést senkiből - olvasható a Greendex.hu oldalán.

A Sunions névre keresztelt új hibrid hagymafajta az Egyesült Államok után hamarosan Európát is meghódítja: a jövő héttől Nagy-Britanniában a Waitrose boltjaiban is kapható lesz a "könnymentes" hagyma. A különleges hagyma ára azonban meglehetősen borsos lesz: nagyjából háromszor annyiba fog kerülni, mint a legolcsóbb vöröshagyma.

A Sunions hibridet a BASF hozta létre, csekély három évtized alatt. A hagyma kifejlesztése nem génmódosítással történt, a vállalat szakemberei a hagyományos, kevésbé csípős hagymafajták keresztezésével alkották meg. A hibrid vöröshagyma ráadásul nemcsak frissen ingerli kevésbé a könnycsatornákat, de a fajta másik érdekessége, hogy a legtöbb hagyományos fajtával szemben - amelyek a tárolás során csípősebbé válik - a Sunions esetében a csípősségi szint idővel tovább csökken, míg végül a vöröshagyma inkább édeskéssé válik.

Címkék:
hagyma, nemesítés, hibrid, basf, csípős, konyha, gasztronómia, vöröshagyma, felhasználás, illóolaj, aprítás,