Felvásárlási hullám jöhet a magyar boltokban: roham indulhat az árstop vége előtt

agrarszektor.hu2023. június 26. 09:02

A kormány utolsó alkalommal, augusztus 1-ig hosszabbította meg az egyes alapvető élelmiszerekre kivetett ársapkát. Utána viszont jelentősen megemelkedhet az érintett termékek ára, ezért az emberek hamarosan megint elkezdhetnek bespájzolni az augusztustól megdráguló termékekből.

Lassan el kell kezdeniük felkészülni egy újabb rohamra a magyarországi áruházláncoknak. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön ugyanis bejelentette, hogy utoljára, augusztus 1-jéig hosszabbítják meg az élelmiszerárstopot, ezt követően pedig jelentősen meg fog majd nőni ezeknek a termékeknek az ára. Emiatt nagy a veszélye annak, hogy hamarosan ismét kitör a felvásárlási láz - írta meg az Infostart a Blikk értesülései alapján.

Ezt csak némiképp ellensúlyozhatja, hogy augusztus elseje után az eddig árstopos termékeket is be kell vonni a kötelezően akciózott áruk körébe, azaz a kiskereskedőknek - az új előírások szerint - 15%-kal a beszerzési ár alatt kell kínálniuk az árucikkeket. Hasonló pánikvásárlásra volt már példa itthon, például a koronavírus-járvány kezdeti hónapjaiban, vagy a benzinárstop utolsó időszakában, ami ellátási gondokhoz is vezetett.

A Blikk megkérdezett két nagy hazai üzletláncot, hogy számítanak-e a következő napokban rohamra. A Lidl azt közölte, hogy az árstop eltörlése miatt elképzelhető, hogy emelkedni fog az érintett termékek iránti kereslet, de folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiszolgálják a vásárlók igényeit A Spar az árstop eltörlésének bejelentése után a hatósági áras tejekre eddig elrendelt 2 literes vásárlási korlátozást 12 literre emelte, ez is azt jelzi, hogy nem számít a cég sem ellátási problémákra, sem készlethiányra.

Címkék:
áremelkedés, élelmiszerárak, élelmiszerár-emelkedés, korlátozás, akció, kötelező, megoldás, vásárlási-szokás, pánik, pánikvásárlás, élelmiszer-drágulás, élelmiszerárstop, árstop,