agrarszektor.hu • 2025. június 6. 12:31
Az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelmi mérlege jelentősen javult 2025 februárjában, miután az export 19,6 milliárd euróra emelkedett, míg az import 15,2 milliárd euróra csökkent, így a kereskedelmi többlet 4,4 milliárd eurót ért el - írta az European Comission.
Az EU agrár-élelmiszeripari exportja 2025 februárjában elérte a 19,6 milliárd eurót, ami 3%-os havi növekedést és 1,4%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az év első két hónapjában az export 984 millió euróval haladta meg a 2024-es szintet. Az Egyesült Királyság maradt a legfontosabb célpiac, ahol 322 millió eurós (+4%) növekedés volt tapasztalható, elsősorban a kakaó, kávétermékek és fehérjenövények kivitelének köszönhetően.
A 2025-ös év elején a kakaó és kávé jelentős áremelkedése támogatta az EU agrár-élelmiszeripari exportját. A kakaótermékek kivitele 758 millió euróval (+52%) nőtt, ezt követték az édességek (329 millió euró, +19%) és a tejtermékek (158 millió euró, +5%). Ugyanakkor a gabonafélék exportja a csökkenő mennyiségek miatt visszaesett (767 millió euró, -30%). A gyümölcs-, dió- és zöldségkészítmények kivitele a kisebb mennyiségek miatt csökkent, míg az olívaolaj exportja főként az enyhülő árak miatt esett vissza.
Az EU agrár-élelmiszeripari importja 2025 februárjában 15,2 milliárd eurót tett ki, ami 5%-kal alacsonyabb a januári értéknél, de még mindig 15%-kal meghaladja az előző évi szintet a magas világpiaci árak, különösen a kakaó és kávé árának emelkedése miatt. Az Elefántcsontpartról (733 millió euró, +73%), Kínából (447 millió euró, +32%), Kanadából (344 millió euró, +80%) és Ausztráliából (330 millió euró, +149%) származó import jelentősen nőtt, tükrözve a kulcsfontosságú árucikkek növekvő mennyiségét és árait.
A kakaó, kávé, gyümölcsök és diófélék magas árai felfelé tolták az EU importértékeit 2025 elején. Csak a kakaó és kávé 2,5 milliárd eurós növekedést (+59%) eredményezett, míg a gyümölcsök és diófélék további 772 millió eurót (+20%) tettek hozzá. Az olajos magvak és az olívaolaj behozatala főként az áresés miatt csökkent, míg a cukorimport elsősorban a kisebb mennyiségek miatt esett vissza.