Nagy változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon

agrarszektor.hu2025. augusztus 18. 08:59

Megjelent a Bizottság (EU) 2025/1735 felhatalmazáson alapuló rendelete, amely engedélyezi az L‑5‑metiltetrahidrofolsav‑mononátriumsó (a folát egyik formája) felhasználását több speciális élelmiszer-kategóriában.

A módosítás célja, hogy az L‑5‑metiltetrahidrofolsav‑mononátriumsó folátforrásként az alábbi termékekben is alkalmazható legyen: anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, teljes napi étrendet helyettesítő, testtömeg-szabályozás céljára szolgáló élelmiszerek, illetve speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek - írja a NAK.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye szerint az anyag biztonságos a meghatározott felhasználási feltételek mellett, feltéve, hogy a folát teljes bevitele nem haladja meg a korcsoportonként megállapított tolerálható felső beviteli szinteket. Az L‑5‑metiltetrahidrofolsav‑mononátriumsó biológiailag jól hasznosuló folátforrás minden korcsoport számára. A rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban, 2025. szeptember 1-jei hatálybalépését követően.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, élelmiszer, európai-bizottság, tej, szabályozás, európai-unió, bizottság, tagállam, étrend, gyógyászat,