Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a szamócáról Európában

agrarszektor.hu2025. szeptember 27. 15:01

Az uniós termelés a globális szamócapiac 11%-át teszi ki, a termőterület csaknem 90 ezerről 74 ezer hektárra zsugorodott. Továbbra is erős termesztési klaszternek minősül Spanyolország és a Benelux államok, valamint Görögország és Lengyelország. 

Az Antwerpenben megrendezett International Strawberry Conference (ISC) eseményen tartott előadást a Freshfel Europe főtitkára, Philippe Binard az európai és globális szamócapiac helyzetéről, amelyben elsősorban az ágazat erősségeit és a szektor előtt álló kihívásokat részletezte a jelenlegi bizonytalan klimatikus és geopolitikai körülmények tükrében. Binard szerint annak ellenére, hogy az európai szamócapiac forgalma 2,7 milliárd euró körül alakul, az előző évtizedet tekintve ez 13%-os csökkenésnek felel meg, az európai termőterület pedig 74 ezer hektárra zsugorodott. Továbbra is erős termesztési klaszternek minősül Spanyolország és a Benelux államok, valamint Görögország és Lengyelország. Az EU termelése a világtermelés 11 százalékát teszi ki - írja a FruitVeb.

A mai komplex piaci körülmények között a növekedéséhez elengedhetetlen az íz és a minőség iránti bizalom, valamint a fogyasztók egész éven át tartó bizalmának megteremtése

– mondta Binard. 

Az európai szamócaágazat rugalmasságot tanúsít, és folyamatosan proaktívan alkalmazkodik az EU szigorú fenntarthatósági, biztonsági és megfelelőségi előírásaihoz. A szamócát elsősorban helyben értékesítik, mivel a becslések szerint az 1,2 millió tonnás termés 60%-a azokban a tagállamokban marad, ahol termesztették. Az ellátás egész évben biztosított, télen déli, nyáron pedig északi forrásokból. Az EU-n belüli export mennyisége 400 ezer tonna körül alakult, értéke elérte az 1,3 milliárd eurót. Az Unió államai közül a piacvezető továbbra is a termelés több mint 25%-át adó Spanyolország.

A Freshfel szerint a harmadik országokból származó uniós import nem haladta meg a 20 ezer tonnát, és az elmúlt évtizedben 22%-kal csökkent – a fő beszállítók közül Marokkó és Egyiptom emelkedik ki. A szamóca eper továbbra is domináns az európai bogyósgyümölcsök piacán: a forgalom 48%-át teszi ki. A leggyorsabb ütemben az áfonya bővül, amelynek részesedése az uniós kereskedelemből 31% körüli. Binard szerint a szamóca továbbra is a vitalitás és az élvezet szimbóluma, ám az ágazat jövője attól függ, hogyan lesz képes a szektor kezelni az éghajlati nyomást, hogyan gazdálkodnak a forrásokkal és az inputokkal, hogyan maradnak versenyképesek a zavaros geopolitikai helyzetben, és nem utolsó sorban az is meghatározó lesz, hogyan alakulnak majd a fogyasztói szokások.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, szamóca, termelés, uniós, termőterület, globális, szektor, ágazat, szamócatermelés,