agrarszektor.hu • 2025. október 3. 12:31
Új minőségi követelményeket vezetett be az agrárminisztérium a trappista sajt és a vadkovászos kenyér gyártására vonatkozóan. A Magyar Közlönyben október 2-án megjelent rendelet szigorúbb feltételeket szab a népszerű élelmiszerek előállítására, ezzel erősítve a fogyasztói bizalmat és garantálva a termékjelölések hitelességét - írta a Pénzcentrum.
Az agrárminiszter 43/2025. (X. 2.) AM rendelete módosította a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre és sütőipari termékekre vonatkozó kötelező előírásait. A jogszabály-módosítás elsődleges célja a minőségi elvárások pontosítása és a vásárlói bizalom megerősítése két termékkategóriában.
A trappista sajtra vonatkozó új szabályozás értelmében a termék csak akkor felel meg az előírásoknak, ha minden érzékszervi tulajdonságára – beleértve az ízt, illatot és állagot – legalább 2,8 pontot kap, és összpontszáma eléri a minimum 11,2 pontot.
A rendelkezés előírja továbbá, hogy a termék megnevezése kötelezően "Trappista sajt" legyen, valamint a hasáb formájú változat kizárólag szeletelt, reszelt formában vagy élelmiszer-alapanyagként forgalmazható.
A vadkovász fogalmát is pontosította a rendelet: eszerint kizárólag liszt és víz fermentációjával, természetes mikroorganizmusok felhasználásával készülhet.
A "vadkovász" jelöléssel ellátott kenyerek esetében kötelező a kovászos technológia alkalmazása, legfeljebb 8 °C-on, minimum 12 órás kelesztési idővel, és tilos más típusú kovász felhasználása. Az új előírások a kihirdetést követő napon azonnal hatályba léptek. Átmeneti időszakként a korábbi szabályoknak megfelelő tejtermékek még 30 napig, míg a sütőipari termékek 7 napig gyárthatók és forgalmazhatók. A szigorúbb szabályozás bevezetésével a jogalkotó célja, hogy a legnépszerűbb hazai élelmiszerek esetében is biztosított legyen a minőség, és a vásárlók ne csupán a csomagoláson szereplő ígéretek alapján hozzák meg döntéseiket.