Megdöbbentő, mi derült ki ezekről az élelmiszerekről: nem árt résen lenni

agrarszektor.hu2025. október 24. 16:06

Bár a magyarok világviszonylatban kevés halat fogyasztanak, a karácsonyi időszakban megnő a halételek iránti kereslet. Szakértők figyelmeztetnek: egyes halfajták jelentős higanyszennyezettséget tartalmazhatnak, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent - írta meg a Pénzcentrum.

Magyarországon az évi átlagos halfogyasztás mindössze 6 kilogramm fejenként, szemben a 21 kilogrammos világátlaggal. Ennek ellenére a hal itthon is népszerű, különösen az ünnepi időszakban. A szakértők azonban óvatosságra intenek: a szennyezett hal fogyasztása a higanykitettség elsődleges forrása lehet, ami idegrendszeri és vesekárosodást, valamint fejlődési rendellenességeket okozhat. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) részletes elemzést készített a különböző halfajták higanytartalmáról. A szennyezettség forrása elsősorban az ipari tevékenység: a széntüzelésű erőművek és gyárak által kibocsátott higany szennyezi a vizeket, majd a táplálékláncban felfelé haladva koncentrálódik.

A szakértők négy kategóriába sorolták a tengeri élőlényeket higanytartalmuk alapján. Az első csoportba tartoznak az elhanyagolható higanytartalmú fajok, mint a kagylók és garnélarák. A második kategória halaiból (tőkehal, sügér, tonhalkonzerv) havonta legfeljebb hat adag fogyasztása ajánlott. A harmadik csoportba sorolt fajtáknál (sárgaúszójú tonhal, fehér tonhal) már csak havi három alkalom javasolt. A konzerveknél is érdemes körültekintően választani. A kisebb halakból készült termékek, mint a "chunk light" tonhalkonzervek vagy a lazackonzervek biztonságosabbak, mivel ezekben alacsonyabb a higanytartalom. A konzerválási folyamat során ráadásul a higanyban gazdag részeket gyakran eltávolítják.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hal, haltelepítés, halászat, halgazdaság, haltenyésztés, halpusztulás, halgazdálkodás, halfogyasztás,