agrarszektor.hu • 2025. október 27. 19:26
Hatalmas érdeklődés kísérte az első alkalommal megrendezett Európai Nyúlhús Napokat. A gasztronómiai programsorozat célja, hogy emlékeztesse a magyar fogyasztókat a mára elfeledetté vált, ám a magyar konyhában az ősidőktől szereplő nyúlhús sokoldalúságára, egészségességére és gasztronómiai értékeire - írja közleményében a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
A két nap alatt összesen 32 étterem vett részt a kezdeményezésben, az ország szinte minden tájáról – Budapestről, Debrecenből, Egerből, Nyíregyházáról, Szekszárdról, Kaposvárról, Pécsről és a Balaton-felvidékről, valamint több kisebb település, például Zengővárkony, Palkonya, Szálka vagy Lajoskomárom is részt vett az akcióban, aminek köszönhetően a program valódi országos gasztronómiai összefogássá vált. A tapasztalatok egyértelműen arra engednek következtetni, hogy van érdeklődés a minőségi, kreatívan elkészített nyúlhúsos fogások iránt Magyarországon - olvasható a közleményben.
A Nyúl Terméktanács és a spanyol INTERCÚN szakmai partnerségével, valamint az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló eseménysorozat egy hároméves kampány első állomása, melynek célja, hogy visszaemelje a nyúlhúst a mindennapi és az ünnepi magyar konyha alapanyagai közé. A nyúlhús allergén- és zsírmentes, könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és kiválóan alkalmazkodik a magyar konyha ízvilágához.
Hazánk Európa negyedik legnagyobb nyúlhústermelője és a világ második legnagyobb exportőre. Az európai nyúlhús megbízható minőséget, valamint kiemelkedő állatjóléti, környezeti és élelmiszerbiztonsági standardokat képvisel. Bár Magyarország kiemelkedő szereplő az exportpiacon, fontos cél, hogy a nyúlhús a hazai fogyasztók asztalain is mindennapossá váljon
– mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke.