Sokaknak kell lemondani a mogyoróról, de a szakértők szerint tévedhetnek

agrarszektor.hu2025. november 15. 09:31

Évtizedeken át azt tanácsolták a divertikulózisban szenvedőknek, hogy kerüljék a mogyoróféléket és magvakat, mert attól tartottak, hogy ezek apró darabjai gyulladást okozhatnak. A Semmelweis Egyetem kutatói most kilenc tanulmány eredményeit elemezve cáfolták ezt a hiedelmet - írta meg az Infostart.

Évtizedeken át azt tanácsolták a divertikulózisban szenvedőknek, hogy kerüljék a mogyoróféléket, magvakat és a pattogatott kukoricát. A félelem az volt, hogy ezek apró darabjai a vastagbél falán kialakuló tasakokba szorulhatnak, gyulladást okozva. Most azonban egy átfogó elemzés cáfolja ezt a hiedelmet: a Semmelweis Egyetem szakemberei kilenc korábbi tanulmány eredményeit összegezték, amelyek több mint kétmillió személy-évnyi (a személyek száma szorozva az utánkövetés éveivel) adatot tartalmaztak. A vizsgálatok a gyakran fogyasztott magvak - például földimogyoró, mandula, dió, pisztácia, napraforgó- és szezámmag - hatásait elemezték, sőt néhány kutatásban a kukorica és a pattogatott kukorica is szerepelt.

Heti két adag (körülbelül 28 gramm/adag) mogyoró vagy mag már kedvező hatással járhat. A kilenc tanulmányból hat védő hatást mutatott, kettő semleges összefüggést talált, egy pedig negatív eredményt, de utóbbi nem összehasonlítható a szokásos magfogyasztással.

Konstantinos Voniatis, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a betegek még ma is gyakran kapnak ellentmondásos tanácsokat, pedig komoly bizonyíték sosem támasztotta alá a tiltást. A mostani elemzés segíthet végleg tisztázni a tévhitet. A nemzetközi ajánlások az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság és a brit NICE már régóta kimondják: tünetmentes időszakban nem kell kerülni a dióféléket, magvakat vagy a pattogatott kukoricát.

Hogyan előzhető meg a divertikulitisz?

A divertikulózis főként idősebb korban gyakori: az 50-59 évesek 15-30%-ánál, a 70 év felettiek akár 60%-ánál kimutatható. A férfiak és nők hasonló arányban érintettek. A betegek mintegy 10%-ánál alakul ki életük során gyulladás. A legfontosabb továbbra is a rostban gazdag étrend - beleértve a mérsékelt mogyorófogyasztást -, a rendszeres mozgás, az egészséges testsúly és a dohányzás kerülése. A dózis-válasz elemzés szerint a heti mérsékelt mogyoró- és magfogyasztás legalább két adag, adagonként körülbelül 28 gramm mintegy 5%-kal alacsonyabb kockázattal járt együtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, dió, egészséges, kutatás, elemzés, tanulmány, mandula, mag, mogyoró,