Itt a bizonyíték: íme egy EU-s toplista, amin verjük a szlovénokat, lengyeleket is

agrarszektor.hu2022. január 3. 06:00

A 2020-as csökkenés után 2021-ben a legfrissebb becslések alapján a mezőgazdasági munkaerő termelékenységi mutatója enyhe emelkedést mutatott az Európai Unióban. A növekedés megközelítőleg 1 százalékos volt. Ez nagyrészt a termelési értékek alakulását, az inputok magasabb árait és a mezőgazdasági munkaerő stabil mennyiségét tükrözte. Az uniós átlagnál jóval magasabb emelkedés volt tapasztalható Magyarországon, amely ezen a téren az EU27-ek ötödik legjobb eredményét hozta.

A mezőgazdasági ágazatban a munkaerő termelékenysége a teljes munkaidős munkaerő-egyenértékben kifejezett tényezőjövedelemként mérhető. Ez a mezőgazdasági termékekből és szolgáltatásokból a mezőgazdasági ágazatban dolgozó teljes munkaidős munkavállalók egyenértéke által generált nettó hozzáadott érték mérőszáma, reálértéken (inflációval kiigazítva) és indexben kifejezve. Az Eurostat nemrég publikált adatai alapján az Európai Unióban 2021-ben nőtt a mezőgazdasági munkaerő termelékenységi mutatója.

A 2020-as visszaesést követően idén az EU27 tagállamok indexe 0,7%-os erősödést mutatott idén. A munkaerő termelékenységében a legnagyobb növekedést Bulgáriában (32,9%), Írországban (16,4%) és Franciaországban (16,3%) mérték, de a tényezőjövedelem értéke Franciaországban volt a legmagasabb az összes tagállam közül, és az EU teljes bevételének 18,4%-át tette ki. Azonban a "nagy ötös" másik négy országában - amelyek az EU tényezőjövedelmének további felét (49,5 %) adták - mindenütt visszaesés volt megfigyelhető 2021-ben: Spanyolországban 6%-kal, Németország 5,3%-kal, Lengyelország 4,5%-kal, Olaszországban pedig 1,7%-kal csökkent a mezőgazdasági munkaerő termelékenysége.

A közép-európai térséget tekintve vegyes a kép. Míg Szlovéniában 19-5%-kal, Romániában 7,8%-kal, Lengyelországban pedig 4,5%-kal csökkent a mezőgazdasági munkaerő termelékenysége, addig Csehországban 0,4%-os, Ausztriában 1,1%-kal, Szlovákiában pedig 3,9%-kal emelkedett ugyanez a mutató. Ennél is látványosabbak azonban a hazai adatok, Magyarországon ugyanis 2021-ben az egy évvel korábbi értékhez képest 6,5%-kal nőtt a munkaerő termelékenysége a mezőgazdasági ágazatban. Ezzel az ország Bulgária, Írország, Franciaország és Portugália (11,1%) után az EU ötödik legjobb eredményét produkálta. Ez annak függvényében is figyelemreméltó eredmény, hogy mezőgazdaság szinte minden területén egyre komolyabb gondokat okoz a munkaerőhiány, különösen igaz ez a zöldség- és gyümölcstermesztési ágazatra. Ennek a problémának a megoldása a jövőben tovább növelhetné Magyarország előnyét a térségben.

2010-hez képest 2021-ben 8%-kal volt magasabb az uniós reáltényezőjövedelem-index szintje. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági munkaerő-ráfordítás mutatója folyamatosan, de összességében mintegy 18%-kal csökkent. Ezek a változások együttesen azt eredményezték, hogy az EU-ban a mezőgazdasági munkaerő termelékenysége 2021-ben körülbelül egyharmadával (32%-kal) volt magasabb, mint 2010-ben. Fontos azonban, hogy a mezőgazdasági munkaerő termelékenységét nem szabad összetéveszteni a gazdálkodó háztartások összjövedelmével vagy a mezőgazdaságban dolgozók jövedelmével.

Címkék:
mezőgazdaság, munkaerő, növekedés, bevétel, európai-unió, mezőgazdasági-termelés, csökkenés, eurostat, statisztika, kibocsátás, termelékenység,