Itt a nagy bejelentés: aszálymegelőzési intézetet hoznak létre Budapesten

agrarszektor.hu2022. november 11. 08:33

Aszálymegelőzési Intézetet hoz létre Budapesten a Türk Államok Szervezete. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatott Facebook-oldalán. A közeljövőben további bejelentések várhatóak magyar-üzbég megállapodásokról a vízgazdálkodást és élelmiszeripart illetően.

Magyarország megállapodott arról, hogy a Türk Államok Szervezete Aszálymegelőzési Intézetet hoz létre Budapesten - írta meg a Telex Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzése alapján. A miniszter ebben kiemelte, hogy a világ jelentős részén komoly problémát jelentenek a vizek okozta kihívások, így az aszály is, de a magyar vízipari technológiák sok helyen megoldást jelenthetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a hét közepén az üzbegisztáni Szamarkandba utazott a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójára. Az útra Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Orbán Balázs politikai igazgató, valamint közel 60 magyar üzletember kísérte el a kormányfőt.

A miniszterelnök a napokban - egyebek mellett - arról számolt be, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását. Vízgazdálkodási, élelmiszeripari és nukleáris energetikai kérdésekben szintén várhatóak megállapodások - tette hozzá Orbán Viktor.

Címkék:
aszály, vízgazdálkodás, élelmiszeripar, otp, együttműködés, orbán-viktor, megállapodás, együttműködési-megállapodás, szijjártó-péter, miniszterelnök, technológiai-fejlesztés, megelőzés, üzbegisztán,