agrarszektor.hu • 2025. október 4. 14:02
Az élelmiszerpazarlás világszerte égető problémának számít, hiszen csak Európában évi 60 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. A pazarlás azonban nem csak a konyhánkban történik, hanem az ellátási lánc minden egyes lépésénél tetten érhető, többek között infrastrukturális és esztétikai okok miatt, vagy akár a túltermelés következményeként. De vajon mire volna szükség ahhoz, hogy ez pozitív irányba változzon? Erről beszélt az Alapvetés podcast eheti műsorában Dalmadi Júlia, a TransFoodMission Kft. ügyvezetője és Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág stratégiai elemzője.
A körforgásos gazdasági modellben óriási lehetőségek rejlenek. A termelésben keletkező melléktermékekből ugyanis úgy születhet új érték, hogy az a környezetet is kíméli és a cégek nyereségét is növeli. Ennek sokak által ismert esete az értékcsökkentő újrahasznosítás, ahol a tápanyagban gazdag melléktermékből állati takarmány lesz, létezik azonban értéknövelő újrahasznosítás is, ahol ugyanazt a mellékterméket egy hozzáadott értékkel bíró élelmiszer előállításához használják fel.
De vajon mire volna szükség ahhoz, hogy egyre több feldolgozó végezzen értéknövelő újrahasznosítást és ez hosszú távon fenn is maradjon? Milyen követendő példákat lehet felhozni, ahol az élelmiszeripari melléktermékből valóban népszerű termék született? És miért éri meg egyáltalán foglalkozni ezzel a vállalatoknak? Az Alapvetés podcast eheti epizódjában ezekről a kérdésekről is szó esett.