Itt van a szemünk előtt a lehetőség, de alig élnek vele a magyarok

agrarszektor.hu2025. október 4. 14:02

Az élelmiszerpazarlás világszerte égető problémának számít, hiszen csak Európában évi 60 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. A pazarlás azonban nem csak a konyhánkban történik, hanem az ellátási lánc minden egyes lépésénél tetten érhető, többek között infrastrukturális és esztétikai okok miatt, vagy akár a túltermelés következményeként. De vajon mire volna szükség ahhoz, hogy ez pozitív irányba változzon? Erről beszélt az Alapvetés podcast eheti műsorában Dalmadi Júlia, a TransFoodMission Kft. ügyvezetője és Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág stratégiai elemzője.

A körforgásos gazdasági modellben óriási lehetőségek rejlenek. A termelésben keletkező melléktermékekből ugyanis úgy születhet új érték, hogy az a környezetet is kíméli és a cégek nyereségét is növeli. Ennek sokak által ismert esete az értékcsökkentő újrahasznosítás, ahol a tápanyagban gazdag melléktermékből állati takarmány lesz, létezik azonban értéknövelő újrahasznosítás is, ahol ugyanazt a mellékterméket egy hozzáadott értékkel bíró élelmiszer előállításához használják fel.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
profit, bevétel, újrahasznosítás, élelmiszerpazarlás, pazarlás, árbevétel, hozamnövekedés, érték, piaci-érték, körforgásos-gazdaság, podcast, körforgás,