Új szerződési forma jön: komoly változásokra készülhetnek az őstermelők

agrarszektor.hu2021. november 4. 08:30

Törvényjavaslatot nyújtott be az agrárminiszter a generációváltás megkönnyítése érdekében. Ennek értelmében egy új szerződési formát vezetnének be az őstermelők és egyéni agrárvállalkozók számára a gazdaságok átadásának megkönnyítése érdekében.

Nagy István agrárminiszer a törvényjavaslatot azzal indokolja, hogy "elengedhetetlen az agrárágazat generációs megújulásának segítése". A gazdaságátadási szerződés csak egy lesz a lehetséges megoldások között, tehát a tulajdonos döntheti el, hogy alkalmazza-e. A vagyon átadása történhet ingyenesen, pénzért, tartás vagy járadék fejében, illetve e formák kombinációjaként - olvasható a HVG.hu oldalán.

Az átadónak vállalnia kell, hogy teljesen befejezi mezőgazdasági tevékenységét. Ugyanakkor úgy is megállapodhat az átvevővel, hogy legfeljebb öt évig együttműködnek, és azalatt a gazdaság átvevője személyesen közreműködik a gazdaság működtetésében. Ilyenkor megosztják a költségeket, és ennek megfelelően részesülnek az eredményből. A javaslat 2023. január 1-i hatályba lépést tartalmaz, vagyis nem biztos, hogy idén elfogadják.

Címkék:
őstermelő, gazdaság, jogszabály, generációváltás, agrárgazdaság, gazdaságátadás, nagy-istván, agrárminiszter, szerződés, törvényjavaslat, egyéni-vállalkozó,