Ezek a legfontosabb novemberi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

agrarszektor.hu2022. november 2. 11:02

November a meteorológiai ősz utolsó hónapja, ilyenkor egyre hűvösebb lesz az idő, a téli időszámítás is kezdetét vette, hamar sötétedik. Egyre több a borongós, szürke, esős napok a kevés napsütéses időszakokkal szemben. A virágzó, zöldellő növények látványát valamennyire pótolják az egész évben szép örökzöldek, valamint a díszcserjék színes bogyótermései. De mielőtt bárki azt hinné, a kertben nincs már teendő, vegye elő ezt a feladatlistát.

A rövid szemlélődés után, ebben az időszakban valószínűleg kevésbé gondolunk a kinti feladatainkra, ám ha nincs farkasordító hideg most is fontos némi időt szánnunk az udvarra - írja a HelloVidék. Itt az ideje rákapcsolnunk és még egy utolsó nagy adag segítséggel megtámogatni növényeinket, hogy könnyedén átvészeljék a telet. Üljünk le és egy forró tea mellett írjuk össze a legfontosabb fagy előtti teendőinket!

1. Cserepes és kaspós növények teleltetése

Ha vannak cserépben, kaspóban nevelt növényeink, amik átvészelik a telet, érdemes a kaspók alá néhány téglát tenni, hogy a felesleges víz ne álljon meg a növény alatt. Azokat a növényeket, amik nem bírják a fagyot fokozatosan szedjük fel. A trópusi szobanövények helye már odabent van. Ha még nem költöztettük be a szobanövényeket a lakásba, akkor itt az idő, hogy még a fagy előtt visszavigyük a szabadból a beltéri cserepeseket. Mivel nem voltak még kemény fagyok, talán még nem késtünk el ezzel, bár jövőre időzítsük inkább októberre ezt a feladatot, biztos, ami biztos.A többi dézsás növény még maradhat. Figyeljük az időjárás-jelentést, de ne feledjük, egy enyhe éjszakai fagy nem mindig árt, sőt ellenállóbbá teszi növényeinket, és elpusztítja kártevőiket. A hibiszkuszok ezzel szemben már 10 fok alatt lehullajtják leveleiket, vagy komolyabb kárt szenvednek! Ha a fagyálló növény dézsába kerül, akkor bizony a fagy és a szárazság is árthat a növényeknek. A -5ºC alatti fagyokat már megsínyli a puszpáng, a magyal vagy a juhar.

2. Egyes magvakat most kell elvetni

Az orvosi zsálya állandó helyre vetésének optimális ideje november eleje. Nagy felületek beültetésére, szegélynövénynek alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is. Vetheted a medvehagymát. A csírázáshoz ugyanis hideghatásra van szüksége. A levendulavetés ideje november első fele. Ha szabadföldbe veted a sötét színű, apró magvakat, vetéskor egy kis homokkal összekeverve vessük, mert. Így egyenletesebben tudod a talaj felszínére szórni. A 20-30 cm sortávolságra vetett magvakat vékonyan takarni kell, 0,5 - 1,5 cm vastagon. Finoman földet rostálhatsz a vetésre, vagy gereblyével történő talajráhúzással takarjuk magvetést. Végül tömörítsd a talajfelszínt.

3. Virághagymák gondozása

Az őszi kerti munkálatok egyike a nyári, őszi virágzású hagymások felszedése is. Például, mielőtt teljesen elhalna a föld feletti része, még a fagyok beállta előtt, szedd fel a kardvirág és a dália gumókat. A gumók fölött egy kis szárat hagyva vágd le az elfáradt hajtásokat, rázd le róluk a földet. Három hétre helyezd a hagymákat meleg, száraz, szellős helyre. Ezalatt a kardvirág nyáron fejlődött új hagymagumói kitörnek, ezeket tedd papírzacskóba, vagy vászonzsákba vidd őket, száraz, hűvös (fagypont feletti), sötét helyre pl. pincébe. A régieket dobd el. A fiókhagymákat is elteheted. A dáliagumókat tárolhatod ültetőedényben is, fűrészporban vagy száraz homokban, amit a pincébe viszel. Ekkor nyílik lehetőségünk a dália szaporításra is, amely tőosztással történik. Tövenként legalább két gumót hagyj, csak így biztosított a következő évi zavartalan fejlődés. Most ültetheted el a tavaszi hagymásokat.

4. Falevelek komposztálása

Az ősz egyik legfontosabb feladata a folyamatosan hulló levelek összegyűjtése. Az összegyűjtött leveleket azonban semmiképp ne égessük el, inkább válasszuk a komposztálást. 

5. Még metszhetünk

Itt az ideje, hogy megmetsszük a lombhullató fákat és cserjéket - valamint a gyümölcsfákat és bokrokat is. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy legyen elég mulcs a megmetszett fák és cserjék alatt. Ha friss csemetéket akarunk ültetni, akkor még nem késtünk el. Arra viszont ügyelni kell, hogy az elültetett fa- vagy cserjecsemetéket karózzuk ki, és szórjunk mulcsot közvetlenül a tövek köré.

6. A veteményeskertben is van tennivaló

Ha már betakarítottunk mindent, most kell felásnunk a veteményeskertet. Ahol viszont tavaszi szüretelésre vetettünk, ott érdemes fóliaalagúttal vagy fenyőgallytakarással védeni az ágyásokat. Novemberben vethetünk még vöröshagymát és zöldborsót, téli salátát, spenótot esetleg répát, de még fokhagymát is.

7. A virágoskertre is szánjunk időt

A virágoskertben bőven akad dolgunk novemberben. Távolítsuk el a rózsák lehullott leveleit, nem csak a rozsdával vagy egyéb betegséggel fertőzötteket. Ezzel csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy a következő évben is fertőzöttek legyenek a rózsák. Elérkezett az idő, hogy felszámoljuk azokat a virágos növényeket, melyek nem bírják a téli fagyokat. Ilyen virág például a dália, kánna, gladiólusz, gumós begónia. A felszedett növények gumóit jó levegőző ládába gyűjtsük be és így tároljuk a tél folyamán.

8. Kisállatok, madarak

A madarak etetését ugyan még nem kell elkezdenünk, de már most felkészülhetünk, és beszerezhetjük a madáretető és madárodú építéséhez szükséges alapanyagokat, a madáreleséget, valamint itatót, mert télen is fontos lesz, hogy elegendő vízhez jussanak az állatok. A tél nekik is nagy kihívás, ezért érdemes megerősítenünk, kibélelnünk a kutyaólat és a kint sok időt töltő macskák menedékét. Arra is figyeljünk, nehogy kárt okozzunk az avarkupacokba befészkelt sünikben. Ebben az időszakban kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény készül a téli hideg hónapokra. Ahhoz, hogy udvarunk állatbarát legyen, és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot tehetünk. 

Címkék:
növénytermesztés, fagykár, növényvédelem, állatvédelem, növény, hideg, kertészkedés,