Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: vagyonokat fizethet, aki ezt elfelejti

Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: vagyonokat fizethet, aki ezt elfelejti

agrarszektor.hu
A télies idő beköszöntével megérkeznek az első fagyok is, amiket jobb nem félvállról venni: ha ugyanis elfelejtjük elzárni a kerti csapot, akkor nem csak a vízvezetékben kialakuló problémákat és az elfolyt vizet kell kifizetnünk, de a házban és a kertben keletkezett károk is a mi pénztárcánkat fogják terhelni. Ez az összeg pedig pár tízezer forinttól egészen milliókig is terjedhet. De melyek azok a kerti munkák, amelyeket mindenképpen el kell végeznie az embernek még az első fagyok beállta előtt, hogy ne keletkezzenek fagykárok az otthonában vagy nyaraljában?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elérkezett a november, így a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az éjjeli fagyok, de napközben is egyre hidegebb lesz. Ez az időjárás pedig komolyan károsíthatja a lakóingatlanok vízhálózatát: hiába mondja mindenki, hogy a fagy leginkább a nyaralókat, vagy a ritkán használt vízvezetékeket veszélyezteti a leginkább, az állandó mínuszok, nem beszélve egy esetlegesen, nem várt és komolyabb fagyról, azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak és erős az áramlás - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Azonban, ha valaki megfeledkezik ezekről az egyébként pár perces munkálatokról, később előfordulhat, hogy komolyabb összegeket kell kifizetnie a szórakozottsága miatt. Sokan nem tudják ugyanis, de a belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Ezért, ha valaki elmulasztja megtenni ezeket, akkor a fagy elleni elmulasztott védelemből adódó meghibásodások - mint például a mérőóra cseréje - mellett az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell kifizetnie.

Éppen ezért az, aki nem gondoskodik még most a vízmérői, kerti csapjai és szabadban futó vezetékei fagy elleni védelméről, az nemcsak az ingatlana vízellátását kockáztatja, hanem a családi kasszát is. Ugyanis egy ilyen káreset a pár tízezer forinttól egészen a több százezerig vagy akár több millióig is elérhet, attól függően, hogy mekkora vízkár keletkezett a kertben és magában a házban.  

Ha nagyságrendeket kell említsek, akkor pár tízezer forinttól az elfolyt víz mennyiségétől függően akár több százezer forintig is terjedhet. Éppen ezért is fontos az, hogy ne vegyük félvállról a vízművek tanácsait

- mondta el Kleiner Viktor, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt (még korábban a Magyar Vízközmű Szövetség) szakembere.

Komoly fagykárokat okozhat a figyelmetlenség

A fagyok leginkább a néhány milliméter vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyeztetik, amelyeknek az üvege könnyen berepedhet. A repedés mértékétől függően pedig a mérő akár szivárogni is kezdhet: ebben az esetben az óra szerkezete nem hibásodik meg, viszont az eszköz elveszíti a hitelességét, amivel jelentős mennyiségű víz folyhat el észrevétlenül. Szélsőséges esetben a jég intenzív térfogat-növelése miatt a mérő szerkezete is rongálódhat, vagy akár maga a mérő is szétrepedhet, azonban a szakértők szerint ez az egyik legritkább eset. Azonban nemcsak a vízóra maga tud elfagyni az aknában, hanem a szerkezet előtti és utáni csőszakasz is. A belső hálózat, azaz a mérő utáni szakasz javítása és a vezetékek kiolvasztása a tulajdonos feladata és költsége.

Ugye a szolgáltatási pont az a vízmérő után következő elzárónak a vízmérő felőli csatlakozási pontja. Éppen ezért jobb betartani a Fővárosi Vízművek tanácsait, és téliesíteni a nyaralót és a kertet, ami gyakorlatilag egy tulajdonjogi határ is: onnantól befelé az elzárót is beleértve már a felhasználónak a tulajdona. Így a hálózatért ő felel

- elemlte ki Kleiner Viktor, aki szerint ezért is fontos, hogy mindenképpen téliesítsük az otthonunkat és a nyaralónkat is.

Így védekezhet az ember a fagyok ellen

Mivel a fagyok leginkább a vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket érintik, ezeknek a védelme különösen fontos lehet. Ezért először érdemes lehet a megrepedt - vagy akár hiányos - fedlapot lecserélni, vagy a rajta lévő lukakat betömni. Sőt, a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodni kell: akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk. Ha ilyen eszköz nem áll az ember a rendelkezésére, akkor praktikus lehet egy szemeteszsákba papírt tenni vagy avart és azzal fedni le, hiszen a lényeg az, hogy szigetelve legyen a vízóra. Azonban fontos, hogy a mérőóra számlapja könnyen leolvasható maradjon.

Következő lépésként ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyelni arra is, hogy az akna fedele mindig zárt állapotban legyen. Ha a vízmérő a pincében van elhelyezve, akkor első körben a pinceablakok épségét kell megnézni, és ha a vízmérő és a csövek a külsőtalajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, akkor ezek hőszigeteléséről érdemes külön is gondoskodni. Mindezek mellett fontos, hogy az ember szigetelje vagy - ha ezt nem lehet megoldani - időben, még az első fagyok előtt vízteleníte a falakon kívül futó, nem kellőképpen szigetelt vezetékeket.

Ha valaki nem lakott épületben, tehát például a nyaralóban szeretne téliesíteni, akkor az először nyissa meg a kerti csapot, majd zárja el a téli elzárót. A vezetékekben lévő víz ekkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba. Ezáltal a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz. Azonban fontos, hogy a vízmérők szigetelését ezt követően is meg kell oldani, mivel a mérőben ezután is víz fog maradni.

Nem csak a fagyra kell figyelni

Azonban nem csak a téliesítésre kell odafigyelnie a lakástulajdonosoknak: a vízóra ugyanis nem üzemelhet korlátlan ideig, ugyanis a jogszabályok szerint egy mérő mindössze 8 éven keresztül használható. A csere időpontjára azonban a tulajdonosnak kell odafigyelnie, ahogyan arra is, hogy a csere még a 8 év ejárta előtt megtörténjen. Ezen felül a költségek is őt terhelik.

A törvény értelmében ugyanis a mérést kizárólag hiteleles mérőeszközzel lehet mérést végezni, a szolgáltató és a felhasználó közötti tényleges elszámolás alapja csak ilyen eszköz lehet. A mellékvízmérők hitelességét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) törvényes, sértetlen tanúsító jele (plomba, matrica) bizonyítja.

A csere esedékességét jelzi a vízmű is, azonban oda kell rá figyelni, hogy az adott év december 31-ig megtörténjen, ami egyáltalán nem olcsó mulatság: ha például a Fővárosi Vízműveket bízná meg valaki a feladattal, akkor két mérő (hideg+meleg) cseréjéért akár 60 ezer forintot is elkérhetnek a szakemberek. Ez az összeg viszont - ahogyan a fagykárok esetében is - szolgáltatónként változhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31