Aggasztó dolog derült ki az ivóvízről: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

Aggasztó dolog derült ki az ivóvízről: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
A magyar fiatalok több mint háromnegyede szerint kifogyunk majd az ivóvízből, harmaduk szerint ráadásul ez hamarosan bekövetkezhet - derül ki a Bayer Barometer 2022 felmérésből. A felmérés azt is megvizsgálta, hogyan viszonyulnak az egészség megőrzéséhez a hazai fiatalok és kiderült, hogy a válaszadók közel kétharmadának van a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és kalóriák számlálásával kapcsolatos alkalmazás.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az évente elvégzett „Bayer Barometer” felmérésben olyan, a társadalom számára fontos kérdésekről kérdezik a magyarokat, mint például a fenntartható fejlődés, a tudománnyal kapcsolatos attitűd, valamint a korszerű megoldások az egészségügyben és a mezőgazdaságban. Ebben az évben a felmérés középpontjában olyan témák állnak, amelyekről sok szó esik mostanában: a vízellátási válság - hogy mennyire ismerik a problémát és a következményeket, valamint a lehetséges megelőzési módokat; és az egészség megőrzése, azon belül is, hogy mennyire használnak olyan alkalmazásokat, melyek a különböző egészségügyi adatokat rögzítik - derült ki a Bayer közleményéből. (A felmérést a Kantar Intézet bonyolította le 499 magyar, 20 és 30 év közötti fiatal bevonásával 2022 augusztusában és szeptemberében.)

Mennyit tudnak a magyar fiatalok a vízhiány problémájáról?

A kutatás során megkérdezett 20-30 év közötti magyar fiatalok 36%-a szerint hamarosan kifogyunk az ivóvízből, további 42%-uk szerint viszont ez csak később következik majd be. A vízhiány felelőseiként saját magukat (49%) és az ipart (30%) jelölték meg legtöbben, de 25-25%-uk látja úgy, hogy a nagyvállalatoknak és a politikusoknak is felelősségük van ebben. Ugyanakkor a fiatalok véleménye szerint a vízellátási válság leküzdése nemcsak a gyárak és a nagyvállalatok, hanem mindenekelőtt az összes politikus és mindannyiunk feladata.

A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják a felmérés során megkérdezettek, de a válaszadók megemlítették a növények kiszáradását, a tavak és folyók vízszintjének csökkenését, valamint az erdőtüzeket is. A magyar fiatalok többsége szerint a gazdálkodókat különösen veszélyezteti a vízhiány, és megoldásra van szükségük, például szárazságtűrő növényekre. A huszonévesek szerint a fenntartható mezőgazdaság a leginkább víztakarékos gazdálkodási forma, és a magyar fiatalok többsége szerint a gazdálkodóknak először is szárazságtűrő növényfajokat, valamint új gazdálkodási technikákat és öntözőrendszereket kellene alkalmazniuk (37%-37%).

A magyar fiatalok a vízzel történő takarékoskodás jegyében fogmosás vagy borotválkozás közben elzárják a vizet, fürdés helyett többször zuhanyoznak, ritkábban mosnak, és tartályokat telepítenek az esővíz felfogására. Ugyanakkor mindössze csak a negyedük van meggyőződve arról, hogy víztakarékossági törekvéseik növelik a rendelkezésre álló víz mennyiségét. A válaszadók 72%-a szerint egyértelműen helytelen autót mosni aszályos időszakban.

Tudománnyal és innovációval az egészségért

A Bayer Barometer 2022 kutatás másik fő témaköre az egészségmegőrzés volt. A felmérésből kiderült, hogy a magyar fiatalok szerint érdemes mindenkinek már korán elkezdeni törődni önmagával, és ezt egész életében folytatnia kell. A huszonévesek közel fele jelezte, hogy az egészséges étrend, az elegendő alvás, a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jó formában legyenek.

A kutatás kitért arra is, hogy mekkora a hajlandóság a fiatalokban arra, hogy egészségügyi probléma esetén orvoshoz forduljanak. A kutatás során a válaszadók 47%-a értett egyet azzal, hogy ilyen helyzetben az orvossal való személyes találkozás a legjobb, bár bizonyos esetekben - például receptfelírásnál vagy más szakorvoshoz történő beutalásnál - elégnek tartják a távkonzultációt. A felmérésből az is kiderült, hogy a hazai fiatalok fele egészségügyi szolgáltatóhoz fordul, ha egészséggel kapcsolatos tanácsra vagy információra van szükségük.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a magyar fiatalok kihasználják a technológia által kínált innovációt és lehetőségeket: közel kétharmaduknak van a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és kalóriák számlálásával kapcsolatos alkalmazás. Több mint a felük meg is mutatja az ezekben az alkalmazásokban rögzített adatokat az orvosának. Emellett egyharmaduk motiválónak tartja ezeket az alkalmazásokat, és örül, hogy láthatja az egészséggel kapcsolatos paraméterek időbeli alakulását. Az alkalmazások emellett az idősekről való gondoskodásban is segítenek: a felmérésben szereplők 47%-ának vannak olyan idősebb családtagjai, akik elektronikus eszközöket használnak az egészségük nyomon követésére és arra, hogy emlékeztessék őket az egészségmegőrző teendőkre (pl. a gyógyszereik bevételére vagy folyadék fogyasztására).

A Bayer Barometer felmérésből látható, hogy a fiatal generáció felelősséget érez a világ és saját maga állapotáért. A fiatalok hangsúlyozzák, hogy a betegségek elkerüléséhez mennyire fontos ápolni az egészséget, ideértve a prevenciós tevékenységeket és a test jelzéseire való odafigyelést. Örömmel használják fel mindehhez a tudomány és a technika vívmányait. A tudomány segítségével mi éppen azt valósítjuk meg, ami a fiatalok vágyaiban szerepel. Ide tartozik egyrészt a tudományos alapokon álló öngondoskodás és az egészséget támogató digitális lehetőségek népszerűsítése, másrészt azok a gazdálkodóknak szóló megoldások, amelyek a klímaváltozásból adódó kihívások leküzdését segítik - ilyenek például a digitális megoldások a mezőgazdasági termésfigyeléshez vagy szárazságtűrő növényekhez

- mondta Markus Baltzer, a Bayer közép- és kelet-európai vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?