Így palántázz helyesen: mutatjuk a hibát, amit a legtöbben elkövetnek

Nagy Z. Róbert2025. május 24. 14:26

Bár az idei május viszonylag hűvös, így a hónap vége felé időszerű a palántává nevelt növények kiültetése szabadföldbe. A megfelelően előkészített, elvégzett és utógondozott palántázásnak köszönhetően az így elültetetett növények gyorsan fejlődnek, és hamar konyhai alapanyagot szolgáltatnak majd.

Május vége felé már a talajmenti fagyoktól sem kell tartani

Májusban már sok zöldségnövényt palántaként is kiültethetünk, de még rövidebb tenyészidejű fajokat vethetünk is ebben a hónapban. A palántaként kiültetett növények sok szempontból előnyösebb helyzetben vannak, mint az egyből állandó helyre vetettek, ám ehhez az is kell, hogy jól palántázzunk. Vannak hidegtűrő fajok, melyek korán kiültethetők, ilyenek a káposztafélék vagy a saláták. Ellenben a paprika, padlizsán, uborka, tök, dinnye és a paradicsom könnyen megfázik, ami visszavetheti fejlődésüket, és ezzel az összes időelőnyt elvesztjük, amit a palántázás jelentene az állandó helyre való szabadföldi vetéshez képest.

A fiatal növények ellenállóképességét is többféleképp fokozhatjuk, aminek egyik alapjam, hogy a növények ne legyenek laza szöveti szerkezetűek. Ha azok, például a palántanevelés alatti fényhiány miatt, akkor kissé megnyúltak, dülöngélnek, ami nem jó. Az edzés és a fejtrágyázás szintén keményebb szövetűvé teszi a palántákat. Az edzett palánták szára erős, színes, zömök. Kiültetés után jól erednek, szinte megtorpanás nélkül fejlődnek tovább. Ezért jobbak a cserepes vagy tápkockás palánták, mint a szabad gyökerűek, mert azoknál a gyökérsérülés miatt egy időre megáll az addig dinamikus növekedés. Az edzés azért is fontos, mert a kiültetett példányok eleinte nincsenek hozzászokva a direkt napsütéshez. Az ehhez való szoktatás, edzés történhet például időszakos árnyékolással.

Így palántázzunk helyesen

A palántázás a terület előkészítéséből, a palánták kiszedéséből, az ültetésből és utána a beöntözésből áll. A kiültetendő területet elegyengetjük, elkészítjük az esetleges öntözőcsatornákat, kijelöljük az ültetések helyét sorvezető madzaggal. Amennyiben a talaj nagyon száraz, előre beöntözzük. A palántákat minél nagyobb földlabdával és ép gyökérzettel szedjük ki. Az ültetéshez ültetőfát vagy ültető ásót használjunk. Az ültetés mélysége sziklevélig történjen, azaz a sziklevél épp a föld felett legyen. Megnyurgult, ferde, dőlt palánták gyökerét dőlten ültessük, úgy hogy a föld feletti rész így egyenessé váljon. Az ültetőfát a palánta behelyezése után a lyuk mellett hegyes-szögben beszúrjuk, és a földet először alul, azután fölül hozzányomjuk. A biztosabb eredés érdekében ültetés után a palántákat azonnal beöntözzük (beiszapoljuk). Az ültetés akkor helyes, ha a palánta egy levelénél megfogva nem húzható ki a földből.

A palántázott növények is elveszíthetik fejlettségi előnyöket

A palántaként ültetett egyedek ideális esetben hamarabb kezdenek teremni, ez a koraiság pedig érték, hiszen a dömping mennyiséget hozó szezon előtt minden zöldség ára magasabb, ha meg kell vegyük. A palántaként ültetett növény valószínűleg többet fog teremni, mint az állandó helyre vetett: logikusan, ha hamarabb kezd teremni kiültetéskori méretbeli előnye miatt (az állandó helyre vetettekhez képest), és az első fagyok késő ősszel mindkettőt ugyanakkor pusztítják majd el, akkor a palántázottnak hosszabb lesz a tenyészideje. Azonban a palánta ezeket az előnyöket csak akkor tudja ténylegesen beváltani, ha fejlődése folyamatos, és intenzív. Ám a palánták fejlődését több dolog visszavetheti. Ilyen eset például, ha túl korán ültetjük ki a növényt, és az megfázik, akkor azonnal elveszítheti az előnyét a helyrevetett társaihoz képest. Ezt elkerülendő, vagy a talajmenti fagyveszélyes időszak után ültessünk, vagy takarással, például fátyolfóliával védjük május elején még a növényeket.

A leggyakoribb palántatípusok a szabadgyökerű és a tápkockás, vagy cserepes. Utóbbiak jobban viselik a kiültetéssel kapcsolatos procedúrát, lévén nincs gyökérsérülés, így a fejlődés zavartalanabb. A tápkockás vagy cserepes palánta könnyebben indul fejlődésnek a kiültetés után, de az áruk is magasabb ezeknek. A gyomok gyors növekedésű konkurensei kultúrnövényeinknek. A kiültetés előtt lényeges a megfelelő talaj-előkészítés és a gyommentesítés. A talaj legyen aprómorzsás szerkezetű. Ha rögös a talaj, és az nem tapad megfelelően a gyökerekhez, az a víz- és tápanyagellátást is akadályozza majd. A gyommentes talaj pedig azért fontos, mert a gyomok nagyon életrevalóak, víz- és tápanyag konkurensei kultúrnövényeinknek. Ha a gyomok jelen vannak és megerősödnek, elveszik a víz és a tápanyagok egy részét a palántáinktól, illetve, ha föléjük nőnek, akkor még árnyékukkal is akadályozzák azok fejlődését.

Térállás és karózás

A sor- és tőtávolságot a faj és fajta alapján határozzuk meg, hiszen nem mindegy, hogy egy paradicsom kisebb, determinált növekedésű vagy folyton növő, ez esetben jóval nagyobb tér kell neki. Ugyanez a helyzet cukkíninél, ami viszonylag kistermetű, kis helyigényű, ám egyes nagy növésű tökfajtáknak akár több négyzetméteres helyre van szükségük. Már a növekedési erély ismeretében a megfelelő teret adva a növénynek palántázzunk, hiszen egyik véglet sem jó: ha túl sűrűre ültetünk egymás elől veszik el a vizet és a tápanyagokat a növények, a helyszűke miatt rosszul fejlődnek, kevesebbet teremnek. Amennyiben pedig túl ritkára ültetünk, akkor a sok szabadon maradt terület gyomosodni fog állandóan munkát adva nekünk. Ideális térállásban idővel a növények annyira leárnyékolják maguk körül a talajt, hogy az gyomszabályozó hatású is lesz, amellett, hogy csökken a talajból emiatt a víz kipárolgása, ami szintén előnyös zöldségnövényeinknek.

Kicsit sokkolódik a növény

A palántákat alapvetően ugyanolyan mélységre ültessük, ahogy a cserepükben voltak. Ha kissé megnyúlt a palánta, akkor a mélységet úgy válasszuk meg, hogy a növény stabilan álljon a földben. A kiültetés épp elég sokk a növénynek, ekkor adjunk elég vizet nekik, legalább az ne hiányozzon. A gyökerekhez tömörítsük a nedves földet, hiszen a gyökérszőrökön keresztül a vizet csak akkor tudja felvenni a növény, ha a nedves talaj közvetlenül érintkezik vele. A levegős talaj ilyenkor nem ideális. A kórokozók és kártevők megjelenését is késleltessük - akár gombaölő és rovarölő szerekkel. Mivel ilyenkor a növény messze van még attól, hogy termést hozzon, ezek a szerek bőven kiürülnek belőle a betakarításig. Az öntözés inkább ritkábban, de nagy vízadaggal történjen, ami mélyebben benedvesíti a talajt, így a gyökerek arra koncentrálódnak, nem pedig a talajfelszín közelében. Ez előnyös a növény önéllátása érdekében abban az esetben, ha kimaradna egy-egy öntözés.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
paprika, növény, fagy, időjárás, hideg, paradicsom, ültetés, kiskert, palántázás, kártevő, palánta, palántanevelés, kórokozó, kiültetés, gyökérzet, gyökér,